МО: Джихадистите най-опасни след завръщането си в България

МО: Джихадистите най-опасни след завръщането си в България
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Набирането на доброволци от региона за бойни действия в мюсюлмански държави и "евентуални действия на някои от тях след завръщането им" са поставени сред главните фактори за относително високи рискове за сигурността в България. Това е записано в Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г.

Документът е одобрен от Министерския съвет и се очаква след празниците да влезе за гласуване в парламента, пише "Труд".

Кризата в Украйна, замразените конфликти в Черноморско-каспийския регион и острите етнически противопоставяния също са сред заплахите за страната ни според авторите на доклада. Назовани са като опасни и пиратите в Гвинейския залив, които застрашават международното корабоплаване въпреки операциите на ЕС и НАТО срещу тях.

В документа е посочено, че безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация и опитите на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението.

За първи път е конкретизирано, че има сериозни заплахи от киберпрестъпления, които могат да бъдат насочени към "правителствени институции". В няколко европейски армии вече официално сформираха войскови подразделения, които да се занимават единствено с водене на бойни действия в интернет пространството.


#доклад #сигурността

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници