Патриарх Неофит: Да посрещнем радостно Спасителя

Патриарх Неофит: Да посрещнем радостно Спасителя
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Радостно да посрещнем Спасителя и да бъдем съпричастни на неговото мисионерско и душеспасително дело. Това каза Негово светейшество българският патриарх Неофит преди да отслужи тържествена литургия за Цветница в храм паметника "Св. Ал. Невски“.

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

На Цветница по време на утренята се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците. Клонки държим в ръце по време на цялата Литургия и така показваме, че и ние, както древните жители на Йерусалим, посрещаме Иисус Христос като Цар и Спасител.

Празникът се нарича още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя (в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве.

Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

На днешния ден католическият свят пък отбелязва Великден. Разминаването на датите идва от различните календари, които използват църквите.

Нощта на Велика събота срещу неделя е най-големият християнски празник за католиците. След залез слънце вярващите се събират на пасхално бдение.

„Не трябва да се изживява Великден , без да се навлиза в тайнството. Това не е просто интелектуално действие,  знание или  четене. То е много повече. Да се навлезе в тайнството означава, да се излезе извън пределите на своята удобна увереност, леност и безразличие , които ни пречат да се заемем с търсенето на истината, красотата и любовта“, заяви тази нощ по време на Великденското бдение папа Франциск.

Днес главата на Римо-католическата църква ще произнесе традиционното си послание „Урби ет орби” (”Към града и света”) от балкона на базиликата „Свети Петър“.

#Цветница #Великден #папа Франциск #патриарх Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници