Новият председател на КЕВР: Трябва да бъдат решени спешни задачи в енергетиката

Новият председател на КЕВР: Трябва да бъдат решени спешни задачи в енергетиката
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Моя задача е да повиша независимостта, авторитета и капацитета на КЕВР. Освен това трябва да бъдат решени спешни задачи в българската енергетика, а именно финансовото оздравяване на НЕК и бързи стъпки за либерализиране на пазара и създаване на електроенергийна борса“. Това заяви Иван Иванов, новоизбраният председател на КЕВР.

По думите му зад всяка една от тези цели се крие поредица от мерки, който той се надява да осъществи. Иванов обясни още, че всяко действие на комисията ще се води от обществен интерес и, че по всякакъв начин ще се постарае да го отстоява.

Убеден съм, че българските граждани не са виновни за тази дълбока криза в енергетиката, посочи още Иванов и допълни, че от момента на избирането му ще спазва закона за независимост на регулатора.

„Мерките, които трябва да бъдат предприети са мерки, които да доведат до реформа в българската електроенергетика“, поясни той.

По-рано народното събрание избра и новите членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това са - Евгения Харитонова, предложена от ГЕРБ, която е работила 23 години в „Техенерго” ЕАД от експерт до началник-управление. В НЕК ЕАД е ръководител на проект „Енергия 1”, финансиран от Световната банка. Член е на ДКЕВР още в първия й мандат от създаването й.

Светла Тодорова - досегашният председател на КЕВР, която е предложена от ПП ГЕРБ. Тя има 35 години професионален опит в енергийния сектор.

Единственият одобрен кандидат на БСП е Димитър Кочков, но от партията съобщиха, че най-вероятно ще поискат той да подаде оставка. Кочков е бил консултант и проектант, а от 2002 година заместник-директор на ВиК Плевен. Основател и активен член на Българската национална асоциация по качеството на водите, Българската асоциация по водите, Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране.

От ДПС предложиха за председател на комисията Ремзи Осман, който в последствие беше и одобрен за неин член. Той е народен представител в седем последователни мандата от 1900 до 2013 година. Член е на Комисията по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство в Народното събрание. Активно е участвал в подготовката и приемането на нормативните актове в областта на регионалната политика, местното самоуправление, благоустройството и водния сектор.

Двамата от предложените общо петима кандидати от Патриотчния фронт бяха гласувани за членове на КЕВР. Това са Александър Йорданов, заемал е длъжността началник отдел „Вътрешноведомствен контрол” в „Електроразпределение – Столично” ЕАД, началник отдел „Вътрешнофирмен контрол” в „Електроразпределение – Столично” ЕАД, ЧЕЗ Груп и Владко Владимиров, работил като директор „Технико – икономически въпроси” в „Мини Марица Изток” ЕАД, директор „Икономика и финанси”, търговски директор в „Мини Бобов Дол” ЕАД.

От Реформаторския блок предложиха не само избрания вече за председател на КЕВР – Иван Иванов, но и Валентин Златев, който също влиза в новия състав на енергийния регулатор.

#КЕВР #председател #членове #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници