6 грешки, които да избягваме при избора и употребата на детско столче за кола и кошница за кола

6 грешки, които да избягваме при избора и употребата на детско столче за кола и кошница за кола
A A+ A++ A

Изборът и употребата на столчето за кола не е детска игра. Дори и да сте купили най-добрия и скъп продукт, има условия, при които той може да не е безопасен за детето.

  • Ако вземете столче втора употреба, трябва да се поинтересувате:

- дали ще го получите с упътване, етикет с дата на производство и производител;

- дали е било върнато като некачествено изделие;

- дали не е по-старо от 6 години;

- дали няма видими дефекти или липсващи части;

- дали не е участвало в средна или тежка катастрофа.

Ако нямате информация по тези въпроси, по-добре е да не вземате столче втора употреба.

 

  • Поставяне на столчето на правилното място. Най-сигурното място за поставянето на столчето за кола е задната седалка. На всички коли и всички столчета на явно място има означения, че не се поставят на предни седалки, където при катастрофа и надуване на въздушната възглавница травмата на детето може да е фатална. Ако поставяте само едно столче в колата, най-доброто място е по средата на задната седалка – така рискът при страничен удар е най-малък.

 

  • Използване на столчето за кола или кошницата за кола като детско креватче. Те са предназначени да защитят детето при возенето в колата, а не да се ползват на друго място и за дълго време. Проучване, проведено през 2009 г., показало, че дори при правилно поставяне в столче за кола, при новородените може да се притисне гръдният кош до степен да се ограничава дишането и съответно да се достигне до понижаване на кислородната концентрация в кръвта. Дори леко притискане за продължителен период може да доведе до нарушения в растежа, може да се деформира черепа отзад при бебета или да се влоши гастро-езофагеалният рефлукс (състояние при кърмачета, протичащо с често повръщане, най-общо казано). Да не забравяме, че формата на кошницата е специфична, пригодена за кола и детето може да падне с нея при поставянето й на маса или висок плот. Не оставяйте детето да спи или седи продължително време в столчето.

 

  • Закопчаване на детето. Прочетете внимателно инструкциите на производителя. За закопчаването на детето се използват коланите на самото столче, а не на седалката на колата. Детските колани трябва да обхващат раменете и кръста и в никакъв случай да не притискат шията и корема. След затягане трябва да позволяват едва до 2-3 сантиметра движение встрани и напред-назад.

 

  • Неправилно накланяне на бебето. Към повечето кошници за новородени и столчета за кола има инструкции за ъгъла, който да сключват със седалката. При поставяне на детето главата му не трябва да увисва от кошницата. Това е от особена важност, тъй като съществува опасност детето да се изхлузи при силен удар и неправилно разположение.

За да предотвратите прегърбване, сложете сгънато одеяло под новороденото и сгъната кърпа между краката на детето и колана, който минава между тях. Препоръчително е да не използвате допълнителни неща, ако не те идват в комплект със столчето за кола или не са посочени аксесоари от производителя.

 

  • Обемисти дрехи – затягането на коланите над обемисти якета и дрехи може да не е достатъчно по отношение сигурността. Ако е студено, сложете леко яке и шапка на детето. Затегнете достатъчно коланите и завийте отгоре детето с одеяло, за да му държи топло. Запазете пухените якета за открито.

С тези няколко препоръки ще осигурите на себе си и детето по-безопасно пътуване в колата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници