Изцеждане и съхранение на кърмата

Изцеждане и съхранение на кърмата
A A+ A++ A

При някои обстоятелства ще ви се наложи да отложите кърменето или друг човек да храни бебето с кърма. Да, лесно е да съхраните кърмата и тя да остане годна и безопасна за кърмачето. Ето какво трябва да знаете.

Преди изцеждането на кърмата от гърдите ръцете и гърдите се измиват с топла вода и сапун. След измиването се подсушават с изпрана и изгладена кърпа или се оставят ръцете и гърдите да изсъхнат преди цеденето. Първите няколко капки при започване на изцеждането се отделят в мивката.

Изцеждането може да бъде с ръце или със стерилна помпа за кърма. Ръчното изтискване изисква известни умения, които акушерка и лекар трябва да ви покажат. Ако много рядко ви се налага да се цедите, най-добре да опитате с ръчно цедене. Ако решите, че е непосилно усилие, вземете си помпа за кърма. Дали разполагате с ръчна или автоматична помпа за кърма, е без голямо значение. Разликата при автоматичната е, че не напрягате ръцете си. Можете да се цедите, придържайки помпата с една ръка, а в другата да държите книга или просто да си почивате, докато помпата работи сама. По отношение на скоростта на изцеждане всичко зависи от мускулната сила на ръцете ви. След няколко пъти цедене с ръчна помпа за кърма то ще става много по-бързо, но е изморително и изисква участие и на двете ви ръце. За много майки решаваща е цената, като разликата не е малка.

Помпата и съдът за кърма (шишето или контейнер за съхранение) се стерилизират чрез изваряване в продължение на 20 минути от завирането на водата. Напоследък навлязоха електрическите стерилизатори и такива за микровълнова печка. Последните са най-разпространени и по-евтини. Те са на принципа на пластмасова кутия, издържаща на високи температури, като стерилизацията се постига за 5-7 минути в зависимост от мощността на вашата микровълнова. Веднъж стерилизирани, шишетата, контейнерите и помпата се оставят да изсъхнат, сглобяват се и се съхраняват на чисто място до момента на изцеждането.

Стерилните съдове за съхранение на кърмата се отварят, като вътрешните повърхности не се докосват. Изцедената кърма се пресипва внимателно, затваря се и веднага се поставя в камерата на хладилника или във фризер. При всяко следващо цедене всичко описано по-горе се повтаря по същия начин. Новото количество кърма може да се долива върху вече замразената кърма, ако тя не е била достатъчното количество за едно хранене и отново се поставя веднага в камерата на хладилника.

В случай че кърмата ще бъде дадена на бебето в близките часове, можете да я съхраните в хладилник до 12 часа. Ако остане повече време, изхвърлете я – тя вече не е безопасна за детето дори и след замразяване.

Замразената кърма трябва да се извади от фризера и да се остави да се размрази в хладилник за около 12 часа. Оставянето на стайна температура ще я направи негодна.

Непосредствено преди да я дадете на бебето, я затоплете на водна баня или със специален уред за затопляне на бебешки шишета. След това я тествайте върху кожата на ръката си дали е приятно топла. Внимавайте да не изгорите устата на бебето!

Въпреки че изглежда сложно на пръв поглед, ако опитате веднъж, ще се уверите, че трябва да спазите само няколко основни стъпки. Бъдете сигурни, че това е най-доброто решение за храненето на бебето ви, когато нямате възможност да го накърмите лично.

Материалът е в съответствие с изискванията за изцеждане, събиране, съхранение и транспортиране на майчина кърма на Банка за майчина кърма към Столична община.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници