Малките блокове в АЕЦ „Козлодуй” отиват за скрап

Малките блокове в АЕЦ „Козлодуй” отиват за скрап
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започнало е рязането на малките блокове в АЕЦ „Козлодуй”, за да може те да бъдат предадени за скрап. Демонтажът на ядрените блокове едва сега е започнат и е поверен на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“, съобщава Би Ти Ви.

До момента са свалени 12 000 тона оборудване, остават още 55 000. Всеки детайл се сканира за радиация. В контролираната зона на реакторите работата тепърва започва. Там са източниците на най-високо лъчение и демонтажът ще става дистанционно.

По принцип животът на един ядрен блок продължава дори и той да е затворен, докато не бъде окончателно погребан. В случая с АЕЦ „Козлодуй“ част от оборудването на блоковете ще бъде погребано в изграждащото се в съседство хранилище за радиоактивни отпадъци.

В същото време обаче не всички части от атомната централа ще бъдат изхвърлени. Пример за повторна употреба може да бъде 25-тонен блок от стоманобетон, който може да помага при бедствия. Изпразнената машинна зала пък след време би могла да приюти съоръжения на нови мощности в АЕЦ, надяват се в централата.

Изчислено е, че целият демонтаж на малките блокове ще струва малко над 1 милиард евро, като засега не е ясно откъде ще дойдат една трета от тях.

#АЕЦ "Козлодуй" #скрап

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници