Кърмеща жена разпали дискусия

Кърмеща жена разпали дискусия
A A+ A++ A

Млада майка разпали дискусия и събра много поддръжници в социалните мрежи с въпроса укоримо ли е кърменето на обществено място.

Жената кърмела бебето си на пейка в мол в столицата, но била поканена да преустанови кърменето под предлог, че причинява неудобство на останалите посетители на центъра.

Българският хелзинкски комитет ще представлява г-жа Деница Панайотова по дело за защита на правото на жените да кърмят своите деца на публични места, съобщават от правозащитната организация. Исковата молба е срещу мола, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.

„Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно“, обяснява Панайотова.

Непосредствено след като жената е помолена да преустанови кърменето на обществено място, тя подава жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче, потвърждава, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно и гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра.

На подадената жалба Панайотова не е получила отговор и това я накарало да се чувства унизена, въпреки че по нейните убеждения тя е направила най-доброто за детето си, като го е накърмила.

В конкретния случай спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация, обясняват от БХК и допълват, че кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

„Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име“, сочи адв. Адела Качаунова от програма „Мониторинг и изследвания“ на Български хелзинкски комитет.

„Правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи“, допълни адв. Даниела Фъртунова. “Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това“, заключи тя.


#кърмене #мол #дискриминация #БХК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници