Миграцията ще е ключовата тема в Европа за години

Миграцията ще е ключовата тема в Европа за години
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще участва активно в изготвянето и обсъждането на стратегията на Европейския съюз за миграцията, която ще бъде представена от Европейската комисия през май. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева след среща с еврокомисаря по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамополус.

Двамата се обединиха около тезата, че миграцията ще бъде ключова тема за Европа през следващите години предвид обстановката в Близкия Изток и Северна Африка.

България настоява държавите-членки да демонстрират солидарност по отношение на миграцията и тежестта да не пада само върху страните от Южна Европа, в които първо влизат бежанци и имигранти. Тази тема ще залегне и в стратегията на ЕК за миграцията.

Беше обсъдена и идеята за укрепване на граничната служба на ЕС Фронтекс.

Еврокомисарят Аврамополус заяви категоричната си подкрепа за влизането на България в Шенген. Подкрепа за българската кауза Шенген беше декларирана и на срещата на вицепремиера Кунева с Джани Питела, председател на политическата група на социалистите и демократите в Европейския парламент и с Ана Фотига, председател на комисията по отбрана и сигурност към ЕП.

#Европейския съюз #Меглена Кунева #Кунева #ЕС #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници