190 села са без ток в страната, продължава водната криза в Кърджалийско

190 села са без ток в страната, продължава водната криза в Кърджалийско
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 190 села са без ток в страната. А заради активирало се свлачище, което прекъсна главния водопровод в Кърджали, още 40 села в региона са без вода.

Аварийни екипи и през нощта работиха по отстраняване на аварията. Очаква се водоснабдяването да бъде възстановено най-рано тази вечер, защото районът на свлачището е труднопроходим.

За Момчилград, който също се захранва от този водопровод, е осигурено водоподаване от алтернативен източник. Има опасност при продължаване на свлачищните процеси в района да се появят нови пробиви по тръбата и тогава отстраняването на повредата ще отнеме месец.

Заради водната криза общината в Кърджали ще зареди днес с над 2 хиляди литра питейна вода детските и социалните заведения. Ще се доставят и 80-литрови бидони за съхраняване на вода за битови нужди

И днес ще бъде затворен пътят Асеновград – Пампорово – Смолян. Вчера сутринта над 4000 тона паднала скална маса блокираха и двете ленти в района на село Югово.

Второ свлачище се е изсипало на пътя за Смолян близо до мястото, където вчера падна огромна скална маса. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

Павлова лично следи разчистването на скалите от пътя. Освен това през нощта на пътя Девин-Кричим е имало още три малки свлачища. И там и на пътя за Смолян има ограничения за придвижване. Разчистването продължава. Скалите ще бъдат взривени, но подготовката за това изисква повече време.

#ток #вода #свлачище #авария #Кърджали #Смолян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници