Над 400 населени места шести ден са без ток

Над 400 населени места шести ден са без ток
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 400 населени места в страната шести пореден ден са без ток, а много села в Кърджалийска и Смолянска област остават откъснати от света.

Снабдяването със стоки от първа необходимост и

обслужването на болни става със специализиран транспорт

За овладяване на ситуацията в област Смолян работят  допълнително 140 души с техника на системния енергиен оператор, разделени в 32 екипа.

От ЕVN работят над 120 души и допълнителна техника. За почистване на пътищата са мобилизирани 120 души от други места в страната и 130 единици спомагателна техника. Най-сериозни проблеми с пътищата от републиканската мрежа има в Неделино и Баните. До десетки селища още няма път, но се прави всичко възможно да се стигне до тях.

В общинския център на Баните все още няма ток. Късно снощи беше възстановено електрозахранването в село Давидково, каза пред БНР заместник-областният управител Зарко Маринов: "Видях

огромни дървета, натрошени като клечки

Снегът е толкова тежък, че там, където има пътища и далекопроводи на много от линиите трябва да бъдат възстановявани дълго време. Дойде токът в село Давидково. С дървосекачи екипи на EVN ще се опитат да помогнат на Енергийния системен оператор да се възстанови захранването към общинския център в Баните. Все още има 7 населени места, до които не е пробит никакъв път. В някои населени места няма покритие на нито един от мобилните оператори. При това положение хората не могат да извикат и 112".

На кризисния щаб в Смолян помага 101-ви Алпийски батальон с целия наличен състав и техника. Над 120 доброволци от Смолян и от Българския червен кръст вече дни си проправят път до критичните точки и доставят на хората хляб и лекарства.

Възстановено е движението на влаковете в участъка Септември - Велинград, което беше прекъснато в неделя след обилния снеговалеж и паднали дървета по железния път. 

Все още не се движат влакове в района на Велинград до Добринище

където продължават възстановителните дейности. Много села в областите Кърджали и Смолян остават откъснати от света, снабдяването със стоки от първа необходимост и обслужването на болни става със специализиран транспорт, казаха дежурните от служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Шести ден близо 80 селища в Смолянска област са без ток заради обилния сняг. От всичките 10 общински центрове на областта единствено без ток е все още Баните.

Затворен е пътят І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция. В област Пловдив временно е затруднено движението на МПС по път І-8 при км 247 в участъка между Чешнегирово и Садово заради наводнен участък.

В област Хасково временно се затваря път I-8 от км 370+500 до км 377+900 (района на Свиленград до ГКПП), поради пропадане на част от пътното платно вследствие на обилните дъждове и снегове. Обходът е през АМ "Марица". Затворени са проходите "Превала"; "Печинско" и "Пампорово".

Дъжд вали в района на прохода Петрохан, Баня, Белица, Якоруда, Йоаким Груево, по ниските части на Кюстендил и АМ Тракия (в област София). Слаб сняг вали в района на Черна Места, Чепеларе, Паничково, Витиня, Козница и по високите части на Кюстендил. Пътните настилки са сухи, на места - мокри, заснежени, обработени и опесъчени.

Ограничена е видимостта поради мъгла до 50 м в района на прохода Предела; до 100 м - в района на Руен, Чепеларе, Дъскотна, Босна и Прохода на Републиката; до 200 м - в района на АМ Хемус (в област София).

#времето #ток #бедствено положение #пътища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници