Мащабна спецакция затвори най-голямата фавела на Рио

Мащабна спецакция затвори най-голямата фавела на Рио
Полицай проверява раницата на тийнейджър на улица във фавелата Росиня, Рио де Жанейро. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бразилските сили за сигурност установиха контрол над най-голямата фавела в Рио де Жанейро – Росиня, без нито един изстрел, в акция на полицията срещу организираната престъпност.

Районът, населен с над 120 000 души, е завзет изцяло, предаде бразилската телевизия „Глобо“, цитирана от БГНЕС.

Операцията започна през нощта като част от кампанията на бразилските власти за подобряване на сигурността в мегаполиса, където през 2014 г. ще се проведе Световното първенство по футбол, а през 2016 г. – Олимпийските игри.

Акцията беше извършена от полицейски и военни спецчасти, подкрепени от хеликоптери и бронетехника.

По време на операцията полицията навлезе и в съседната фавела Видигал.

Достъпът до двата района е забранен. Затворено е и въздушното пространство над тях до понеделник.

Властите смятат, че в Росиня се укриват близо 200 трафиканти на дрога. Снабдени със снимки на заподозрените, те проверяват автомобилите, които влизат и излизат от района.

През нощта в сряда срещу четвъртък беше арестуван най-издирваният трафикант на дрога в Рио Антонио Франсишку Бомфим Лопес, познат като Нем.

„Росиня е един от стратегически важните пунктове за контрол над Рио де Жанейро. Ако властите сложат ред там, това ще означава, че са затворили кръга на сигурността около районите, където ще протекат повечето мероприятия на футболния шампионат и олимпиадата“, заяви бившият офицер от спецчастите, а сега консултант по въпросите на сигурността Пауло Сторани.

Росиня от десетилетия бе в ръцете на трафикантите на дрога.

Първата мащабна операция на бразилските силови структури за изтласкване на организираната престъпност от Рио де Жанейро бе проведена през ноември 2010 г. в северните предградия на града.

Тогава 2600 бойци от полицейските спецчасти, морски пехотинци и армейски десантчици с подкрепата на хеликоптери и бронетехника щурмуваха фавелата Алемао – един от главните опорни пунктове на наркомафията.

През лятото пък полицията установи контрол над фавелата Мангейра, пак в северната част на Рио.

#Бразилия #Рио де Жанейро #операция #акция #кампания #световното първенство по футбол #олимпийските игри #спецчасти #трафиканти #дрога #организирана престъпност #морски пехотинци #Рио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници