От 1978 година не е имало такава авария с тока, твърди експерт

От 1978 година не е имало такава авария с тока, твърди експерт
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 1978 година не е имало такава авария с тока. Това стана ясно от думите на Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР в ефира на Нова телевизия.

„36 години работя в енергетиката и такова нещо не се е случвало. Дори голямата авария през 1978 година не може да се сравнява с тази. Аварирали са 40 електропровода”, уточни той.
 
Според него голяма част от авариите се дължат на паднали дървета, тъй като това се случва в планинските райони.

По думите на Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок, е допусната съществена грешка. „Не трябваше да се мисли за грандомански проекти като АЕЦ „Белене”, а да мислим как да подсилим електропреносната мрежа, за да няма такива аварии”, заяви той. Според него нищо не може да се направи, за да няма такива бедствия, въпросът е да се прави така, че те да са по-леки.

„Част от нещата са предвидими, ако се проследи къде са критичните райони”, смята Димитров и добави, че трябва да има преоценка на водената до момента политика.

„Нужно е да се направи анализ на преносната система и каква част от дърветата, които са скъсали голяма част от жиците, довели до спирането на тока в бедстващите райони, не са били изчистени навреме, посочи Божков.

От своя страна депутатът от Реформаторския блок посочи, че новият състав на ДКЕВР трябва да провери дали ЕРП-тата са си свършили работата . „Дали са премахнали опасните дървета и са почистени просеките и ако не са изпълнили задълженията си, да понесат сериозни глоби. „За мен със сигурност има и човешка грешка”, категоричен беше той.

По думите му солидарно може да понесем щетите от природното бедствие, но ЕРП-тата също трябва да поемат тяхната част от щетите. „Хората трябва да търсят компенсация за причинените им щети и неудобства”, каза депутатът.
Той заяви, че трябва да има пълна ревизия на дружествата в енергетиката, за да видим какво се случва наистина в сектора. Резултатите трябва да бъдат качени и в интернет”, категоричен беше той.

В същото време председателят на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова обясни в ефира на Би Ти Ви, че комисията не контролира качеството на стълбовете и не се занимава с електропреносната мрежа, по която в момента има тежки проблеми заради снега.

Комисията следи резултатите от дейността на електроразпределителните дружества. Според Тодорова, огромните ремонти, които се налагат заради зимната обстановка, няма да отразят на сметките за ток на потребителите.
„Съоръженията са застраховани. По-голямата част от парите ще дойдат от застраховки“, обясни тя

#сняг #електричество #Светла Тодорова #електропреносна мрежа #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници