Снегът не спира, десетки хиляди остават без ток и вода

Снегът не спира, десетки хиляди остават без ток и вода
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мокрият мартенски сняг парализира половин България. Паднали дървета и скъсани далекопроводи оставиха над 800 селища без електрозахранване. На много места закъсаха и за вода, защото без ток и помпите не работят. Най-критично е в областите Смолян и Кърджали.

Десетки хиляди абонати на електроразпределителните дружества остават на тъмно. Те са без ток вече втори ден, а ще прекарат и тази нощ на тъмно. За отстраняване на повредите по електропреносната мрежа са необходими дни, обясни вътрешният министър в оставка Веселин Вучков.

Повечето аварии са на трудно проходими места.

В Кърджали пожарникари и спасители са реагирали на общо 18 сигнала за произшествия. Те са съдействали на граждани, изпаднали в беда, транспортирали са болни хора до най-близките медицински центрове, отстранявали са паднали дървета. Общо 285 селища главно в общините Черноочене, Кирково, Ардино, Момчилград и Джебел са без ток.

Изцяло са затворен са пътищата Черноочене – Паничково – Комунига – Асеновград и Момчилград – Крумовград.

В област Пазарджик в хижа . "Христо Смирненски" са блокирани 20 човека, от които 3 са деца. Екипите правят опити да достигнат до тях, осигурено е отоплението на хората.

Без електричество и водоснабдяване са Велинград, с. Бяга, с.Равногор, с.Карабунар, с.Семчиново, община Лесичово, град Сърница, с.Св.Петка, с.Грашево, с.Бирково, с.Кръстава, с.Рохлево, с.Абланица, с.Грашево, с.Бутрева, С.Цветино, с. Ивайлово, с. Величково, с. Драгор с. Сарая, с. Звъничево, с.Росен, с.Цар Асен, с.Паталеница, с.Юнаците, гара Костандово, КК Цигов Чарк и КК Св.Константин. Бедствено положение е обявено в община Велинград.

Подадени са сигнали за аварирали два далекопровода между Якоруда и Сърница.

Нарушени са транспортни комуникационни възли и са наложени ограничения (автомобилите с вериги и без ремаркета и полуремаркета) по направление Велинград – Сърница и Велинград – Юндола. Пътищата Белово – Юндола и Батак - Доспат са затворени за движение.

Обявено е бедствено положение в община Велинград, съобщи кметът Иван Лебанов. До три села екипите въобще не могат да стигнат - Цветино, Магерово, Бозево. Те са на около 1300 - 1600 метра надморска височина.

Основният проблем е липсата на електрозахранване. Целият град Велинград е без ток, както и селата в общината. В хижа "Христо Смирненски" в местността "Юндола" има блокирани туристи. Между тях има бременна жена и три деца. Снежната покривка на места е с преспи над 2 метра. Много трудно пробиват верижните и роторните машини.

В Пловдивско пожарникари и спасители са предприели действия по сигнали за блокирани хора в района на местността "Кръстова гора".

В област Смолян на места снегът е натрупал над 2 метра. Екипите на РД ПБЗН – Смолян продължават да оказват необходимата помощ на бедстващи хора. Пътищата от първокласната и второкласната мрежа в областта са проходими, но автомобилите задължително трябва да са с вериги.

Всички третокласни републикански пътища, както и проходите Превала и Печинско са затворени. Пътят за с. Ягодина е затворен, поради внезапно и бързо свличане на снежна маса по планинския склон, няма пострадали. Полицейски служители осъществяват контрол и регулиране на движението на местата, където е необходимо и е затруднена пътната обстановка.

Няма електрозахранване в общините Мадан, Златоград, Неделино, Рудозем, Баните и Борино.

Утре се очаква валежите да продължат, макар и по-слабо. В ниските части те ще са предимно от дъжд, а в планините – от сняг.

Източник: БГНЕС

#сняг #ток #електрозахранване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници