Източноевропейските страни близо до подписване за газопровода Ийстринг

Източноевропейските страни близо до подписване за газопровода Ийстринг
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Източноевропейските страни - Словакия, Унгария, Румъния и България са близо до подписване на меморандум за строителство на газопровода Ийстринг (Eastring) от словашко-украинската до българо-турската граница, съобщава излизащият в Братислава в. "Актуалити" (Aktuality), цитиран от БГНЕС.

Страните са съставили работни групи от представители на държавните газотранспортни системи. Финансирането на строителството на газопровода вероятно ще се поеме от консорциум от фирми-участници в строежа.

Пускът на газопровода е заплануван за 2018 г. Мощността му може да достигне от 20 до 40 милиарда куб. метра газ годишно.

Новият газопровод ще бъде дълъг 570 км, а разходите за изграждането му се изчисляват на 750 милиона евро. Проектът предполага свързване на газопроводите в Словакия, които имат годишен капацитет за пренос от 80 млрд. куб. м., с тръбопровода "Съюз" в Украйна, който не се използва достатъчно, до границата с Румъния. Оттук ще трябва да бъде изграден нов сегмент, който ще се свърже с газопровода Исакча-Негру Вода, откъдето Русия подава природен газ към балканските страни.


 

#Ийстринг #газопровод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници