Татуировка – научи за рисковете

Татуировка – научи за рисковете
A A+ A++ A

При татуирането се пробива кожата, което предполага, че инфектирането й, както и поява на други усложнения са възможни. Специфични рискове са:

  1. Алергични реакции – боята за татуировки, особено червената, зелената, жълтата и синята боя, могат да причинят алергични кожни реакции като сърбящ обрив на мястото на татуирането. Това може да се прояви и години след поставянето на татуировка.
  2. Инфекция на кожата – проявява се като зачервяване, оток на мястото с болка, отделяне на гноеподобна течност.
  3. Други кожни проблеми – понякога се оформя уплътняване около татуировката, наречено гранулом. Възможно е да се образуват келоиди – релефни области, получени от разрастване на ръбцова тъкан.
  4. Болести, предавани по кръвен път – ако инструментите, с които се прави татуировката, са замърсени със заразена кръв, можете да се заразите с редица инфекциозни болести като тетанус, хепатит B, хепатит С.
  5. Усложнения при ЯМР – рядко някои татуировки и перманентен грим могат да бъдат причина за подуване или изгаряне на мястото при провеждане на ядрено-магнитен резонанс.

Лечение и дори отстраняване на татуировката може да се наложи, ако проявите алергия към боята или се развие инфекция на или около татуировката.

По данни на Mayo Clinic, САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници