Сняг затрупа България: стотици селища без ток, ад на пътя

Сняг затрупа България: стотици селища без ток, ад на пътя
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обилният снеговалеж в цяла България предизвика множество проблеми в електрозахранването. Начупените дървесни клони и обледяванията от тежкия мокър сняг скъсаха множество проводници и начупиха изолатори. 

Към 12:00 часа в събота без електрозахранване са около 200 населени места в областите Габрово, Велико Търново и Търговище. ЕНЕРГО-ПРО Мрежи спешно е мобилизирала всички налични аварийни екипи за отстраняване на повредите. Екипите са снабдени с високопроходима техника и са напълно оборудвани за работа в усложнени зимни условия.

Поради продължаващия снеговалеж възникват нови повреди и електропроводи, по които вече са отстранени аварии, изключват повторно. Компанията е създала организация отчетниците да посетят повторно тези села на 12 март, за да засекат показанията на електромерите.

"Влошена е обстановката с електрозахранването в област Ловеч. Там има още електропроводи, които са изключени и в момента работим”, заяви за агенция "Фокус" Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ. По думите му в област Плевен има нови засегнати територии– община Плевен - 10 селища, в община Долни Дъбник - 4 селища, община Пордим - 1 селище и община Червен бряг - 6 селища. 

„Подобрява се ситуацията и в София област. В община Годеч има 1 селище без електрозахранване, в Ихтиман - 2 селища, община Костинброд - 5 селища, община Самоков - 5 селища и в община Своге - 7 селища. „В област Кюстендил нямаме селища без захранване”, допълни Станчев. Той отбеляза, че в момента в момента има 110 аварийни екипа, които са на терен, за да може захранването да бъде възстановено максимално бързо в областите с усложнена обстановка.

Междувременно, обстановката на пътя е изключително усложнена. Десетки са закъсалите автомобили в област Хасково, включително и по главните републикански пътища и международния път към Турция, има няколко леки катастрофи, при които няма пострадали. Затворени за товарни автомобили са пътищата между Хасково и Кърджали през село Мост и през село Николово, а за останалите пътища движението трябва да се осъществява с вериги и без ремаркета.

Поради лошите метеорологични условия е прекъснато движението на влаковете в шест железопътни участъка в страната. Става дума за участъците: Пазарджик – Стамболийски, Тулово – Змейово, Мост – Книжовник, Велинград – Цветино, Разлог – Белица, Якоруда – Аврамово и Цветино – Аврамово). Причините за прекъсването на влаковото движение са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път. Това важи за участъците.

„Работим навсякъде, непрекъснато обменяме информация с държавните ръководства, с колегите от Министерството на енергетиката и околната среда и водите, непрекъснато се подава информация и на премиера Бойко Борисов. Следят се нивата на реките, но може би при тях нещата се усложнят утре или в други ден. За сега всичко при водите е в относителни нормални състояния”, заяви Първан Секиранов, директор на Дирекция „Оперативни дейности” към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”(ПБЗН).

 

#сняг #ток #бедствено положение #София #влак #пътища #аварии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници