162,6 млн. лв. са просрочените задължения на болниците

162,6 млн. лв. са просрочените задължения на болниците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавните и общинските болници имат просрочени задължения в размер на 162,6 млн.лв, става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването Петър Москов на депутатски въпрос, за който съобщи БГНЕС. Данните са към края на януари 2015 г.

Само за месец просрочените задължения на болниците са се увеличили с 14,8 млн. лв.

На 31 декември 2014 г. просрочените дългове са били 147,8 млн. лв., докато на 31 януари, те вече са 162,6 млн.лв.

От данните става ясно още, че просрочените задължения на държавните болници са малко над 132 млн.лв., а на общинските - почти 30 млн.лв. Просрочените задължения на "Пирогов" към 31 януари 2015 г. възлизат на 12 млн.лв., на Александровска болница – 10,6 млн.лв., а на Царица Йоанна (ИСУЛ) – над 5 млн.лв.

Многопрофилните болници за активно лечение в областните градове имат общо 61,7 млн.лв. просрочени задължения.

Към 31 декември 2014 г. дълговете на държавните и общински болници са в размер на 397 млн.лв.

В края на февруари от Българския лекарски съюз сигнализираха за

наложен запор на сметките на 11 общински болници

Преди дни и от Сдружението на общинските болници предупредиха от опасност от фалити и блокиране на системата на здравеопазването. От сдружението се обявиха и срещу постановление на Министерския съвет, с което НЗОК е била задължена да плаща на болниците само след проверка за дължими данъци.

През седмицата от НЗОК напомниха, че лечебните заведения вече ще трябва да въвеждат данните на хоспитализираните пациенти в единна регистрационна система. Гратисният период за въвеждането на софтуера е 1 април. Системата ще отчита приема и изписването на пациент от болницата в реално време.

От НЗОК напомниха още, че от началото на следващия месец медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в регистрационната система, няма да бъдат заплащани.

До момента само

88 болници подават данни в регистрационната система

като по-малко от 50% от тях правят това регулярно, уточниха от НЗОК.

В пет области - Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно лечебно заведение за болнична помощ, което да е внедрило регистрационната система. В шест области броят на въвелите системата спрямо общия брой договорни партньори на НЗОК е минимален: Благоевград - 1 от 13, Габрово - 1 от 6, Кюстендил - 1 от 6, Пазарджик - 2 от 13, Софийска област - 2 от 14, Ямбол - 1 от 4.

#Петър Москов #задължения #болници #здраве #НЗОК #пациент #пациенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници