Стачкуващите и ръководството на завода в Ямбол не постигнаха съгласие

Стачкуващите и ръководството на завода в Ямбол не постигнаха съгласие
Снимка: business-sliven.eu
A A+ A++ A

Работниците и мениджмънта на завода на „Язаки България” ЕООД в Ямбол все още не са постигнали съгласие.

От мениджмънта твърдят, че в момента на територията на завода от общо 3720 служители, ефективно стачкуват около 20 машинни оператора.

Работници от предприятието започнаха безсрочна ефективна стачка в най-голямото предприятие от Ямболска област и едно от най-големите в страната - "Язаки България" в  6 часа сутринта на 4 март. Стачката е безсрочна до удовлетворяване на шестте искания. Исканията са: увеличение на основните работните заплати с 50% чрез включване на допълнителното нормено заплащане "бонус ефективност" в нея, с което да се прекрати нарушението на чл. 247 от Кодекса на труда – основна заплата на повременно заплащане и допълнително заплащане на норма; премахване на дискриминационното отнемане на част или на цялото от допълнителното заплащане при болнични три и повече дни месечно, с което работодателят фактически си удържа парите за болнични; въвеждане на допълнително заплащане за работа на три смени; допълнително заплащане за работа на сумирано изчисляване на работното време; осигуряване на условия за синдикална дейност - повече от три години синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в дружеството е извън предприятието; подписване на колективен трудов договор.

Ръководството на завода обясни, че през последните седмици е провело поредица от срещи и преговори, с цел сключване на колективен трудов договор. "За съжаление, на този етап не бе постигнато споразумение, тъй като част от представените искания са икономически необосновани, а други противоречат на българското законодателство. Въпреки това, ръководството на „Язаки България“ ЕООД по своя инициатива взе решение за увеличение на работните заплати и разширяване на бонусната система за допълнителни възнаграждения; за промяна на режимите на работно време, както и други стъпки. Тази конструктивна позиция на мениджмънта на „Язаки България“ ЕООД бе обявена от синдикалното ръководство на синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ за неотговаряща на интересите на работниците и служителите и бе обявена безсрочна стачка", се казва в позиция на „Язаки България” ЕООД.

От там съобщиха също, че са предприели процедура за обявяване на стачката за незаконна.

#Ямбол #работници #ръководство #стачка #Подкрепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници