Ползата от водата за кожата

Ползата от водата за кожата
A A+ A++ A

Неведнъж сме чували, че пиенето на повече вода е полезно и ще направи кожата да изглежда сияйна и по-млада. На практика това е дискусионен въпрос. Ползите за кожата се основават най-вече на твърденията, че водата хидратира кожата и предотвратява появата на суха кожа. Твърди се още, че водата е основата на здравата, чиста и млада кожа, без бръчки и със запазени тургор и еластичност.

Днес много учени оспорват тези ползи. Освен когато сте серизно дехидратирани, пиенето на големи количества вода няма да предотврати сухотата на кожата. Влажността на кожата не се определя от фактори на вътрешната на организма среда. Значение имат външните фактори като почистването на кожата, околната среда, броят на мастните жлези и функционирането на тези жлези, което определя колко суха е или ще бъде кожата. Изпитата вода трудно ще достигне до епидермиса. Ако кожата Ви е суха, най-доброто решение на проблема е да прилагате подходящи овлажняващи кремове и лосиони за суха кожа. Така ще предотвратите и загубата на вода от кожата.

Както изглежда, пиенето на вода не е водещо при лечението или предотвратяването на появата на суха кожа. Как стоят нещата, ако поддържаме кожата влажна чрез често миене и напръскване с вода? И по този въпрос мненията са противоречиви. Някои са на мнение, че поддържането на влажна кожа ще предотврати изсъхването и стареенето на кожата. Други отричат съществения хидратиращ ефект и изглежда, че последните са прави. По-добре е да поддържаме влажността с хидратантен крем, отколкото да навлажняваме кожата постоянно. От голямо значение е и външната среда да не е суха. Влажният въздух ще попречи на прекомерното изпарение на вода от кожата в сравнение със сухия въздух, при който чрез кожата се извърша усилено изпарение и тя се изсушава.

Има ли изобщо някаква полза от пиенето на вода за кожата? Да! Ползата е комплексна и много по-сложна – водата е основа на естествената течна среда в организма, във вода протичат всички процеси в организма и това спомага за изчистването на токсините и продуктите на метаболизма от тялото посредством отделителната система. При недостатъчен прием на вода токсините се задържат в тялото и макар и по-бавно, се отделят през порите на кожата. Това води до появата на акне.

Доброто хидратиране ще се отрази благоприятно върху хлътналите очи и тъмните кръгове под очите. Плътността на кожата също се смята за положителен ефект при пиенето на повече вода.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници