4000 работници в Ямбол започнаха ефективна стачка

4000 работници в Ямбол започнаха ефективна стачка
A A+ A++ A

Работници започнаха безсрочна ефективна стачка в най-голямото предприятие от Ямболска област и едно от най-големите в страната - "Язаки България". Там се трудят близо 4000 човека.

Стачката е заради нарушения на Кодекса на труда, констатирани от Инспекцията по труда, опити да се блокира протеста и липсата на резултат от неколкократните преговори с работодателя по основните искания на работниците, съобщиха от КТ "Подкрепа".

Исканията са

увеличение на основните работните заплати с 50%

чрез включване на допълнителното нормено заплащане "бонус ефективност" в нея, с което да се прекрати нарушението на чл. 247 от Кодекса на труда – основна заплата на повременно заплащане и допълнително заплащане на норма; премахване на дискриминационното отнемане на част или на цялото от допълнителното заплащане при болнични три и повече дни месечно, с което работодателят фактически си удържа парите за болнични; въвеждане на допълнително заплащане за работа на три смени; допълнително заплащане за работа на сумирано изчисляване на работното време; осигуряване на условия за синдикална дейност - повече от три години синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в дружеството е извън предприятието; подписване на колективен трудов договор.

Заплахите на работодателя, че може да закрие производството, както и масовите му платени публикации за постиженията му в медиите, не могат да се сравняват с тежкото износване на работниците - физически и психически, доказателство за което е, че за 8 години съществуване на дружеството 8000 души са напуснали предприятието, посочват от "Подкрепа".

Човекомелачката "Язаки България"

трябва или да спазва трудовите стандарти и да заплаща достойно труда или да спира, заявяват от синдиката. Крайно време е управляващите да разберат, че не може да има заетост на всяка цена и да престанат да я толерират като раздават награди, а в същото време си затварят очите за тежките нарушения и експлоатация в предприятията".

Междувременно, на част от машините, един час след началото на стачката работодателят е организирал локаут в нарушение на чл. 20 и 21 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, въпреки подписаното споразумение по чл. 14 от същия закон. Конфедерацията на труда "Подкрепа" застава зад исканията на синдиката и работниците, и апелира цялото общество да подкрепи борбата за достоен труд и заплащане.

#стачка #работници #Ямбол #протест #Язаки България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници