Къщата-музей "Баба Тонка" в Русе отвори врати след 23 години

Къщата-музей "Баба Тонка" в Русе отвори врати след 23 години
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Къщата-музей "Баба Тонка" в Русе отвори врати след 23 години. Музеят е отворен за пръв път през 1958 г. и затворен през 1992 г., когато се установява, че има конструктивни изменения по сградата заради льосовата почва в района. Тогава експозицията е преместена в къщата-музей на Захари Стоянов.

Сега къщата-музей “Баба Тонка“ е ремонтирана основно със средства на общината в дунавския град. Ремонтът започна през 2012 г., след като за 200-годишнината от рождението на Баба Тонка са били осигурени 230 хил. лева. Заради срутване на една от стените обаче дейностите са били преустановени, тъй като се е наложило изготвянето на нов проект, припомнят от община Русе.

Преди да отвори врати официално за посетители, пред къщата и паметника на Баба Тонка се състоя тържествена церемония, а кметът на Русе Пламен Стоилов и директорът на Историческия музей доц. Николай Ненов прерязаха лентата.

"Цяло едно поколение русенци не е виждало този музей. Той е открит през 1958 г., но още през 30-те години хората са идвали тук да се срещнат с Никола Обретенов – един от четниците на Ботев и един от последните живи опълченци. Той ги е посрещал с черепа на Караджата в ръка", разказва директорът на музея доц. Ненов.

Експозицията е подредена в обновени помещения с интерактивни табла и монитори в тях. В подземието са изложени макети, експонати на затворнически вериги, а помещението е озвучено.

Къщата представя множество експонати, които са част от темата за семейството на баба Тонка и фамилията Обретенови.

Сред най-ценните елементи от експозицията са черепът на Стефан Караджа, някои от личните вещи на баба Тонка и на Никола Обретенов, на войводите Панайот Хитов и Филип Тотю, които след Освобождението идват в Русе. Показан е и макет на къщата на баба Тонка, както и на кораба "Радецки".

Сред основните атракции е възстановката на Русчушкия затвор, изградена в подземието на къщата. Там са показани вратите на затвора, има вериги и катинари от XIX век, има и силуети на затворници, с които посетителите могат да се снимат, а дрънчене на вериги в аудиофон показва каква е била атмосферата.

Експозицията е разгърната на три етажа, като в приземния е темата за Русчушкия затвор. За удобство на посетителите има и изграден асансьор.

#къща-музей #баба Тонка #ремонт #музей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници