СУ срещу Министерство на културата заради Класическата гимназия

СУ срещу Министерство на културата заради Класическата гимназия
Национална гимназия за древни езици и култури в кв. "Модерно предградие"
A A+ A++ A

Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е против решението за преместване на Класическата гимназия за древни езици и култури в сградата на ул. „Баба“. Класическата гимназия трябва да остане в сградата на 13-о училище на Женския пазар, където беше преместена по време на ремонта.

Според ръководството на университета, решението на Министерството на културата за преместването на Класическата гимназия е прибързано, защото става в средата на учебната година, когато вторият срок е вече започнал. Друга причина е несъгласието на училищното настоятелство и на родители, обезпокоени от данните за опасност за здравето на техните деца.

"Тази прибързаност може да се обясни единствено с желанието да се оправдаят средствата по проекта за ремонт, финансиран с европейски средства, в разрез с интересите на учениците и обществото. Затова настояваме за отмяна на заповедта на министъра на културата за преместване на Класическата гимназия в средата на учебната година и за дългосрочно решение за оставането на гимназията в центъра на София, където тя да заеме отново своето достойно място и да запази близостта до Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, към който гимназията има статут на лицей", се казва в позиция на СУ.

В четвъртък Министерство на културата обяви, че сградата на Класическата гимназия в "Модерно предградие" е била умишлено увредена след ремонта, а и.д. директорката Мариела Папазова се е проявила като лош стопанин. Експерти от министерството констатираха, че ремонтът е некачествен, а сградата за опасна.

"Децата ни са изкупителна жертва за оправдаването на лоша инвестиция, казаха те.

#Софийския университет "Св. Климент Охридски" #Министерство на културата #СУ #Мариела Папазова #Класическата гимназия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници