Юнкер ни скастри: Нямате растеж

Юнкер ни скастри: Нямате растеж
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България няма растеж. Това мнение изказа председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер по време на съвместен брифинг с българския президент Росен Плевнелиев в Брюксел.

"Икономическата ситуация в България не е лесна, защото няма растеж. Средният растеж е по-голям от предишната година, но България е сред държавите–членки с най-нисък публичен дълг", уточни Юнкер.

По думите на председателя на ЕК ситуацията около хъба, който се предвижда да се изгради в България, трябва да бъде обсъдена с комисаря, който отговаря в Комисията.

Двамата с президента Плевнелиев са обсъдили още и регионални въпроси и дали инвестиционният план на ЕК може да бъде приспособен към България. Двамата са дискутирали и механизма за проверка.

"Имаме намерение през следващите няколко години да сложим края на този механизъм", заяви Юнкер.

Що се отнася до новия външен дълг, който страната ни ще изтегли, Юнкер коментира, че  България е сред държавите-членки с най-нисък публичен дълг. „Така че правителството ще трябва да обърне внимание на всички фактори“, допълни той.

Юнкер отбеляза и доклада на ЕК за продължаващите дисбаланси в икономиката на България. Той каза, че още 16 държави се засягат от тази процедура, така че това не е трагедия. Колкото до Енергийния съюз Юнкер заяви, че би се радвал България да стане основен играч.

От своя страна президентът Плевнелиев обяви, че днес страната ни е по-добре подготвена за евентуална газова криза. Държавният глава припомни, че през 2008 година България се справи с проблема.

„Тогава отново президентът Путин и Украйна имаха спор и руските доставчици решиха да спрат доставките на газ за България“, припомни Плевнелиев и допълни, че фактът, че газовата връзка с Гърция е двупосочна е гаранция.
„Ако стане тежко имаме алтернатива на газ от Гърция. В Чирен има ресурси“, каза още Плевнелиев.

Той съобщи, че с Юнкер са дебатирали и да заработи колкото се може по-бързо газовата връзка на България с Румъния и тя да бъде двупосочна. Тогава ще бъдем още по-спокойни, посочи Плевнелиев.
Юнкер заяви, че в следващите месеци предстои да посети София.

Росен Плевнелиев е запознал председател на ЕК с политическия живот в България след двете турбулентни години. Сега България е с ясна амбиция и заявка за реформи, каза Плевнелиев. Той е уверил Юнкер, че 2015 година ще е годината на реформите и на стабилността у нас. Той го е уверил, че по отношение на Шенген се справяме. Държавният глава е убеден, че към края на 2015 България ще се придвижи по механизма за наблюдение.

Плевнелиев стиснал ръката на Юнкер за визионерската му идея за Европейски енергиен съюз.

 

#Жан Клод Юнкер #растеж #България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »