Скок на лихвите заради закон за личния фалит предричат в бранша

Скок на лихвите заради закон за личния фалит предричат в бранша
A A+ A++ A

По-строги изисквания и по-високи лихви ще последват приемането на закон за личния фалит - това предсказа в интервю за бТВ Тихомир Тошев, който е изпълнителен директор на фирма за отпускане на кредити. Коментарът му бе по повод на внесения в деловодството на НС проектозакон на АБВ.

Според Тошев се избързва с приемането на закона личния фалит. Той направи уговорка, че принципно не е против регламентирането на частното изпадане в несъстоятелност.

"В цяла Европа има подобни закони и е очевидно, че и в България трябва да бъде прието подобно законодателство, но всичко по подобен закон трябва да бъде премислено много внимателно и до най-малките подробности. Един такъв закон, ако не е добре премислен, той по-скоро може да навреди на пазара отколкото да помогне", убеден е експертът.

"Много малко хора в България изпадат в такова положение, че нямат каквато и да е възможност да си плащат вноските по един или друг кредит. Когато даден човек има временни затруднения да си плаща вноските по даден кредит, той трябва своевременно да уведоми институцията, от която е взел заема, че има временни затруднения и да поиска или намаляване на месечната вноска, или някакъв друг начин, за да продължи да плаща кредита си. Смятам, че когато даден клиент си комуникира с кредитодателя, то едва ли за няколко месеца, когато се очаква той да има затруднения, едва ли институцията би направила чак такъв проблем за забавянето на част от вноските. Проблемът е, че повечето клиенти не си комуникират с кредитните институции и обикновено става дума за пропускането на средно над три месечни вноски по даден взет кредит", каза още Тошев.

Става въпрос за законопроект. В момента той е влязъл в деловодството на Народното събрание и тепърва предстои той да бъде обсъден сериозно и ако трябва да бъде подобрен. Това каза от своя страна Лъчезар Никифоров, депутат от АБВ – партията, вносител на идеята.

"Тъй като законът все пак е насочен към изрядните по принцип платци, не смятам, че приемането му ще увеличи чак толкова лихвите по кредитите. Все пак трябва да се отбележи, че тепърва, както казах, подробностите около закона ще бъдат обсъждани публично и ще бъдат взети под внимание всички гледни точки", отбеляза депутатът от АБВ.

#кредити #фалит #Тихомир Тошев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници