Плевнелиев: България има пълната подкрепа на Чехия за Шенген

Плевнелиев: България има пълната подкрепа на Чехия за Шенген
Чешкият президент Вацлав Клаус е на работно посещение в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Имаме пълната и безусловна подкрепа на Чешката република за влизането на България в Шенген, заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг със своя чешки колега Вацлав Клаус.

„България постави остро и ясно въпроса за приемането ни в Шенген. България доказа с ясни действия, че е отговорен член, и показа категорично, че се справя по-добре от много други държави, когато става дума за охрана на шенгенските граници“, посочи Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

„България пази по един достоен начин шенгенската граница с Турция. Резултатите показват, че ние се справяме блестящо. Всичко това говори, че ние изпълняваме всички критерии за влизане в Шенген и си вършим работата. Затова поставяме толкова остро и категорично този въпрос“, каза още българският президент.

Той благодари на всички, които подкрепят страната, и изрази надежда, че през септември България ще получи положителен отговор.

От своя страна чешкият президент Вацлав Клаус заяви, че не би използвал думата дискриминация по отношение на отказа на някои държави да допуснат България в Шенген. Той смята, че тук става дума за незнание и за подценяване.

„А това е по-голям проблем, отколкото откритата дискриминация“, подчерта Клаус.

В центъра на разговорите на двамата президенти са били проблемите на ЕС и двустранните контакти.

#Чешката република #България #Шенген #Росен Плевнелиев #Вацлав Клаус #президент #Чехия #Турция #дискриминация #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници