Разказ за Шерлок Холмс "възкръсна" от праха

Разказ за Шерлок Холмс "възкръсна" от праха
Снимка: newforum.gramota.ru
A A+ A++ A

Неизвестен досега разказ за великия детектив Шерлок Холмс, написан от любимия на хиляди автор Артър Конан Дойл, "възкръсна" от прашен таван във Великобритания. Малкият сборник престоял забравен в къща в шотландския град Селкърк в продължение на десетилетия. Преди дни собственикът Уолтън Елиът /80 г./ го намерил, докато разчиствал.

После си спомнил откъде го има. През 1902 г. по време на голямо наводнение е бил разрушен дървен мост, а сър Артър Коноан Дойл дошъл, за да помогне за възстановяването му.

Сборникът е продаван на местния панаир и Елиът не знае дали и други хора притежават разказа. Твърди обаче, че досега тази история не му е попадала.

В тази връзка в. "Гардиън" уточнява, че произведението за Холмс в сборника от 1902 г. не е подписано. Така името на автора представлява тайна, достойна за самия Шерлок Холмс. На последната му страница обаче наистина пише за участието на сър Артър Конан Дойл в благотворителния панаир в качеството му на почетен гост.

По онова време писателят току-що е публикувал "Баскервилското куче", което дава основание да се вярва на историята на Елиът.

#Шерлок Холмс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници