Попова: България да участва в разговорите за Шенген!

Попова: България да участва в разговорите за Шенген!
По думите на Попова България е готова да бъде приета „безапелационно, защото ни очакват много сериозни разговори за промяна в шенгенската формула“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разговорите за промени в Шенген да не се водят без кандидатите България и Румъния, поиска в Брюксел вицепрезидентът Маргарита Попова.

В противен случай би имало „дефицит на европейска солидарност“, посочи тя, след като обсъди въпроса в Камарата на представителите и в Сената на Белгия, предаде БНР.

Темата за отваряне на трудовия пазар на Белгия за българи не е била обсъждана при срещите на Попова с белгийските парламентаристи.

По думите на Попова България е готова да бъде приета „безапелационно, защото ни очакват много сериозни разговори за промяна в шенгенската формула“.

Според нея страната е готова и може да води „високопрофесионален разговор за нови технологии, нови начини на комуникация и ново интегрирано и добро управление на европейските и на шенгенските граници“.

„Имаме потенциал и можем да го направим заедно с всички останали“, добави тя.

По време на посещението си в Белгия вицепрезидентът посети Федералния парламент на Белгия, където се срещна и разговаря с председателите на Сената Сабин дьо Бетюн и на Камарата на представителите Андре Флао.

След срещата тя коментира пред журналисти, че по време на разговора са били обсъдени въпросите за българската общност в Белгия и за необходимостта от повишаване на сътрудничеството на местно ниво.

За промени в Шенген се заговори миналата година след вълната африкански имигранти, пристигащи в Европа заради безредиците и революциите в техните страни, припомня „Дневник“.

Тогава Франция обвини Италия, че допуска твърде много бежанци да пътуват из пространството без граничен контрол, и настоя за засилване на контрола.

В началото на май 2011 г. Европейската комисия предложи реформи на шенгенското пространство и започна обсъждане с държавите членки, част от зоната за свободно пътуване.

Въпреки че са изпълнили техническите критерии за членство в Шенген, Холандия все още изпитва съмнения за готовността на България и Румъния да опазят границите на ЕС и поставя вето на присъединяването им.

#Шенген #България #Румъния #Маргарита Попова #вицепрезидент #Шенген #Брюксел #Камарата на представителите #Белгия #трудовия пазар #Федералния парламент #Сената #Европа #Франция #Италия #имигранти #Европейската комисия #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници