Делян Добрев: До две седмици обявяваме конкурси за търсене на газ в Черно море

Делян Добрев: До две седмици обявяваме конкурси за търсене на газ в Черно море
A A+ A++ A

До две седмици обявяваме конкурси за проучваме на двата блока в Черно море – „Терес“ и „Силистар“, съобщи бившият енергиен министър Делян Добрев след участие на наша делегация в енергийна конференция в Лондон.  Едни от най-големите петролни компании следят от дълго време региона на Черно море и проявяват интерес, посочи той пред БНТ.

Добрев, който сега е председател на парламентарната енергийна комисия и народен представител от ПП ГЕРБ, похвали дипломатите ни в британската столица за организиране на участието ни в престижния форум.

"В Лондон участвахме в Петролната седмица, което е най-голямото събитие в сферата на нефта и газа за годината във Великобритания", разказа той. "Има две места в света, където се събира световният елит, най-големите компании за нефт и газ. Едното е Лондон, другото е Хюстън. Ние, благодарение на добрата работа на българското посолство във Великобритания и на търговския представител там, успяхме в много кратки срокове не само да участваме в тази конференция, но и да направим презентация".

Пред участниците е било обявено пускането на конкурсите на двата блока в Черно море – „Терес“ и „Силистар“. "Запознахме участниците с това, че в рамките на следващите две седмици ще публикуваме обявата, ще започнат да текат крайните срокове за подаване на оферти, които са 155 дни. Запознахме ги със съществуващата 2D и 3D сеизмика на този регион", разказа Добрев.

От индивидуалните срещи, които имали с едни от най-големите компании - с "Бритиш петролиум", "Шел", "Тотал" и др., се потвърдило впечатлението, че те следят от дълго време региона на Черно море и по принцип проявяват интерес.

"Така че, се надяваме конкурсът да бъде много успешен. За съжаление, не е най-удобният, най-подходящият момент за стартиране на такъв конкурс, тъй като цените на петрола са на рекордно ниски равнища и в момента всички компании съкращават разходи и инвестиции", отбеляза Делян Добрев.

Преценено е било обаче да не се изчаква, защото вероятно тези ниски цени няма да продължат години наред, а ще бъдат в рамките на тази година. Крайният срок за конкурса е втората половина на тази година и дотогава може да има възстановяване на цените.

"От друга страна, всички тези големи компании разбират, че участието в такъв конкурс не означава инвестиция непосредствено следващата година. Лицензът за търсене и проучване е 5-годинишен, като има възможности за две удължения от по 2 години. Това се взема предвид от компаниите, които участват", каза Добрев. По думите му се планира участие и в събитието в Хюстън около средата на годината, за да се осъществят контакти с други големи компании в сектора.

#Делян Добрев #газ #Черно море #конкурс #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници