Бивш шеф на авиоотряда: Нямаше средства за поддържане на Фалкона

Бивш шеф на авиоотряда: Нямаше средства за поддържане на Фалкона
A A+ A++ A

Експерти от швейцарска компания пристигат днес, за да установят причината, поради която аварира правителственият самолет “Фалкон”, с който премиерът Бойко Борисов трябваше да отлети за Брюксел снощи, съобщи транспортният министър Ивайло Московски.

Премиерът заминава днес с големия правителствен самолет "Еърбъс" и ще участва в заседанието на Европейския съвет, потвърдиха от правителствената информационна служба.

Държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС ще обсъдят темите за борбата с тероризма и ситуацията в Украйна. Очаква се приемането на изявление, насочено към защита на основните общоевропейски ценности и противодействие на тероризма с три основни акцента – сигурност на гражданите, превенция срещу радикализацията и сътрудничество с международните партньори.

В рамките на заседанието ще има и дискусия за Икономическия и паричен съюз с фокус върху причините за неговото създаване и развитие, анализ на причините и последиците от икономическата и финансова криза, както и изграждането на визия за следващите десет години.

Авариралият "Фалкон" е запечатан на стоянка на летище София в очакване на експертите, които ще търсят причината за инцидента.

Правителственият самолет кацна безпроблемно в София след проблем с колесника. Машината е поставена под видеонаблюдение.

Проблемът с левия колесник на “Фалкон”-а, възникнал 4 минути след излитането от летище София, е принудил екипа да вземе решение за прекратяване на полета и кацане. Извършено е кацане отново на летището в София, след като самолетът е кръжал няколко часа, за да намали обема на горивото си.

Часове преди инцидента директорът на правителствения Авиоотряд 28 Ангел Балджиев е подал оставка с мотива, че не е съгласен с финансирането на отряда и че не достигат средства за ремонт на един от правителствените хеликоптери, каза  транспортният министър. Той подчерта, че се надява да няма връзка между оставката на директора на Авиоотряд 28 и инцидента с правителствения самолет, на борда на който е бил премиерът Борисов.

Това е една от причините от транспортното министерство веднага да поискат международна техническа експертиза за причините за днешната авария.

В момента се подготвя за излитане вторият държавен самолет и след като бъде направен пробен полет, шефът на НСО ген. Ангел Антонов ще прецени дали да даде разрешение с този самолет премиерът да отлети за Брюксел.

Пред БНТ бившият шеф на "Авиоотряд 28" Пенчо Пенчев каза, че с "Фалкон"-а се е случило най-доброто от най-лошото.

"Правителственият "Фалкон" е най-доброто в този клас самолети. Случи се най-доброто от най-лошото", каза Пенчев.

Според него имало опция колесникът да засече и да не може нито да се отвори напълно, нито да се прибере. "Колегите са изключителни специалисти. И са действали много професионално", каза Пенчо Пенчев. Според него е било извършено нормално кацане и не е имало опасност.

Самолетът е поддържан съгласно всички норми. Имало договор за поддръжка с швейцарска лицензирана фирма. Последният технически преглед е бил преди 4 месеца. Този самолет е закупен през 2001 година. Единственото, което не е направено е да се спази препоръката да стои в хангар, но това не било направено поради липса на пари.


#самолет #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници