Бардак или мафия е Националният институт за недвижимо културно наследство?

Бардак или мафия е Националният институт за недвижимо културно наследство?
Божидар Димитров Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Божидар Димитров

Когато се говори за Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) спора в обществото, в държавната администрация и в професионалните среди може да бъде само един: „Бардак” ли е НИНКН или само „нипекейска мафия”. За мен няма съмнение, че е и едното и другото, докато министър Рашидов смята, че е само първото. По това се различаваме с министъра.

За какво става дума? За един институт, действително бил с 3000 души щатен състав в една друга епоха, когато сам изпълняваше държавните задачи от А до Я в областта на културно-историческото наследство. Днес е с 60 щатни места от които 7 незаети и очевидно не може да прави това. Правят го други – държавата, общините, музеите, частни лица.

По статута си като всеки институт НИНКН трябва да прави научни изследвания. Не прави защото пак по статут групата архитекти, работещи в него от десетилетия нямат право да правят проекти. В резултат е настъпила пълна деквалификация. И е много смешно да слушаш по БНР арх.Тодор Кръстев да говори, че Института бил експертното начало в системата на опазването на паметниците на културата. Те са всичко друго, но не и експерти. Хора, които не познават нито паметниците, нито международните конвенции в тази област, нито световната практика. На научни конференции аз съм бил потресен от невежеството им. На научна конференция на Министерство на културата за реставрация един доцент от „групата” на арх. Кандулкова заяви, че нямаме нито едно документално свидетелство за това как са изглеждали старите ни крепости. За бога, имаше стотици гравюри, фотоснимки дори на стари крепости, преди да бъдат разрушени. Да не говорим за един древен архитект Витрувий, който ни е оставил цяла книга за това как да се строят крепости. Непознаването на международните документи личи и от интервюто на Яна Топалова пред ОФ НЮЗ. Цитирайки Венецианската харта, в подкрепа на мнението на НИНКН, че не бива да се реставрира тя казва че там пише: „Реставрацията трябва да приключи, там където започва хипотезата”. Но не знае следващото изречение във въпросната Венецианска харта. А то е:”Ако естетически или технологични причини налагат пълно възстановяване, то да се означи старото от новото строителство”. Означава се обикновено с една оловна лента. Базирани именно на този текст в Турция възстановяват 29 км крепостна стена в Истанбул, десетки църкви, крепости, манастири и храмове по курортите на Егейския бряг. В Солун възстановиха до последния зъбер Солунската крепост, а в Атина Партенона. В Рим възстановява Колизеума и т.н. и т.н.

За такова вопиющо невежество по основополагащи документи в НИМ уволнявам. В НИНКН не уволняват, а дават интервюта, за да демонстрират невежеството си, обявилите се за експерти. Такива са и „експертите” от т.н. външен приятелски кръг, като арх.Тодор Кръстев. За целия си доста дълъг вече живот тази странна личност има само една творческа реализация – една суха чешма край с.Ястребино.

Но с какво се занимава тогава НИНКН. Само с едно нещо – даването на становища до Министерство на културата на проекти на държавата, общини и частни лица за ремонт или реставрация на сгради, обявени за паметници на културата. Тук е необходимо да споменем, че одобрение на проекта се подписва или от министъра или от ресорния зам. министър. но естествено без положително мнение от НИНКН съответните министри и зам.министри не биха подписали одобрителен документ, особено ако не са специалисти, а само политически лица. А политически лица те бяха до онзи ден, когато за ресорен зам.министър бе избран за първи път специалист /доц. Археолог Бони Петрунова/, който и без „експертното” мнение на НИНКН може да взема решение по тези въпроси.

И така единствената работа на невежите неграмотници от НИНКН е да дават „мнение”, от което зависи дали да тръгнат проекти /държавни, общински, частни/ за десетки милиони. Осъзнали на каква ключова позиция са „експертите” на НИНКН много бързо са се осъзнали, че това е „ресурс”. Проектите, по които по закон трябва да се произнесат за 3 месеца, отлежават по 3-4 години, че и по 5-6. Оправдание „нямаме хора”. А на чакащите се внушава, че нещата бързо могат да се оправят ако проекта се направи от архитект от „приятелския кръг” или някой от тях бъде писан за консултант. Или както разправят някои директно им се плати определена сума под масата. Определението „нипекейска мафия” не съм го измислил аз, то очевидно датира от времето, когато института се наричаше НИПК.

И накрая за Пернишката крепост, възстановена със стъклопласти. Положителното мнение за това престъпление дойде от НИНКН с подписа на арх. Кандулкова и арх.Топалова. били подложени на натиск. Благодаря, че признава, че аз съм бил консултант, но съм отказал тлъстия хонорар, когато съм разбрал с какво ще възстановяват. И те можеха като мен да откажат, но не го направиха. И тук въпроса е не „защо”, а „срещу колко” взеха участие в това престъпление. Тогава ги предупредих: „Перник ще бъде надгробния камък на НИНКН”. Не ми повярваха. А нещата вървят натам. Този раков тумор в системата за опазването на културно-историческото наследство трябва да бъде отрязан.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници