Цацаров изложи планираните промени в Наказателния кодекс

Цацаров изложи планираните промени в Наказателния кодекс
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров проведе спешна среща с председателя на парламента Цецка Цачева в понеделник. Целта на срещата бе да се очертаят нужните промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Темата стана актуална отново след като в доклада на Европейската комисия бяха посочени слабостите на съдебната ни система. От ЕК обърнаха внимание на честите случаи на избягали извън страната подсъдими.

Сред планираните промени е задържаните с мярка "подписка" вече да не могат да напускат населеното място, в която се намират, без разрешение на съответния орган. Тези под домашен арест ще носят електронна гривна, снабдена с GPS.

При забрана да се напуска страната, на подсъдимите ще бъдат отнемани документите за самоличност. Те ще разполагат със заместващи такива, които ще им позволяват да пътуват във вътрешността на страната.

Освен това, предвижда се осъдените на втора инстанция да бъдат задължавани да се явяват пред съда. Осъдителната присъда на втора инстанция за над 10 г. ще дава право на съда да налага мярка за неотклонение "задържане под стража".

Друга важна промяна е, че всички престъпления от глава "тероризъм" ще се разглеждат от Специализирания съд.

#Сотир Цацаров #Цецка Цачева #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници