Клуб "Гринуич": Да поговорим за книгите

Клуб "Гринуич": Да поговорим за книгите
снимка: БНТ
A A+ A++ A

Класиката отваря мирогледа. Това мнение изказа пред БНТ един от най-верните участници в литературния клуб "Гринуич" Веселина Стефанова, която е редактор в Novinite.bg. Нейните интереси са насочени именно към класическите произведения.

Причината за страстта си Веселина обяснява с факта че „всички говорят за класика, но никой не чете“. По думите й обаче именно класическите произведения на доказали се с годините автори ти отварят мирогледа.

За участието си в литературния клуб Веселина казва, че най-важното е човек да си изкаже мнението и да се получи дебат.


Литературният клуб навършва една година. Любителите на четенето се събират всяка неделя от 16 часа, за да говорят за литература. Има и кафе.

В зависимост от интересите си участниците в клуба се събират в четири направления: „Съвременна световна проза“, „Съвременна българска проза“, „Класическа световна проза“ и „Фентъзи и фантастика“.

„Подборът го правят самите читатели“, обяснява Анастасия Карнаух, водеща на направлението „Съвременна световна проза“. По думите й модераторите предлагат няколко заглавия, но основната им задача е да позволят на хората да говорят без притеснения за произведенията.

„Просто се събираме да изпием чаша кафе и да поговорим“, допълва Карнаух.

Що се отнася до фантастиката,  изглежда работата на модератора там е най-лесна. Това разказа Александър Попов, който отговаря за това направление в литературния клуб.

„Хората, които четат фантастика, са много навътре. Всеки знае какво иска, а аз просто ги насочвам“, посочва Александър.

#класика #Гринуич #книги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници