Брюксел дава 85 млн. евро за Спешната помощ у нас

Брюксел дава 85 млн. евро за Спешната помощ у нас
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия дава 85 милиона евро за програмата за Спешна помощ у нас. Това съобщи в неделя от Русе здравният министър д-р Петър Москов. Той уточни, че парите ще отидат за обмяна на автопарка, обмяната на Центровете за спешна помощ, които ще станат активни медицински звена с възможност за диагностика и за престой до 24 часа, промяна на спешните приемни в болницата.

"Реформата в Спешна помощ вече има и първите резултати – наблюдава се повишен интерес на лекарите, а днес е станало ясно, че само в Спешна помощ в София има назначени 10 нови лекари", добави още здравният министър.

По думите му реформата в този сектор трябва да бъде завършена до 2020 г. "Към момента не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до Спешна помощ, лечение и диагностика в рамките на 30 минути. При финализиране на цялата концепция, която е концепция на правителството, 7 млн. български граждани ще могат да имат тази възможност", каза още д-р Москов.

Министърът не пропусна да коментира и една от най-дискутираните теми в последните дни - за здравно неосигурените българи. В момента държавата осигурява пенсионерите, децата до 18 г., студентите, както най-бедните на база социалните помощи за отопление.

"Ако вие сте от категория, различна от тези, но считате, че вашите доходи и вашия начин на живот не ви дава възможността да отделите пари за здравно осигуряване, тогава вие ще имате възможност да отидете в службата за социално подпомагане и активно да предявите тази си позиция. Службата ще направи своите пълни анкети и ще види през месеците, през които не сте се осигурявали, вие наистина ли не сте имали възможността да го направите - бил сте безработен, бил сте на Бюрото по труда, не ви е предлагана работа , която вие да откажете, доходите ви не са свързани с това вие да купувате и продавате по две коли годишно, или да ходите два пъти годишно на почивка. Ако вие имате действително статуса на реално социално слаб, държавата ще влезе в подпомагане да върнете здравноосигурителния си статус", обясни той.

Това е различен подход – да бъде идентифициран индивидуалният случай, да върви ежемесечно осигуряване, а не постфактум държавата да плаща разходите за лечението, категоричен бе Москов.

#Петър Москов #Спешна помощ #осигуровки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници