Пушката на Панайот Волов скоро може най-сетне да се окаже в музея

Пушката на Панайот Волов скоро може най-сетне да се окаже в музея
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пушката на Панайот Волов скоро може да се окаже на мястото си в историческия музей в Полски тръмбеш. Това ще стане възможно, след като НАП се намеси в случая. Сагата с оръжието започва преди няколко години.

Става въпрос за пушка "Ремингтън", принадлежала вероятно на един от главните апостоли на Априлското въстание Панайот Волов. Оръжието е било конфискувано след полицейска акция. Когато обаче разследваният й притежател умира, оръжието е останало за съхранение от РПУ – Полски Тръмбеш, заедно с револвер „Булдог“ от същата епоха.

Пушката е образец от 1866 г. и по Закона за културното наследство е историческа ценност. За нея има недокументални сведения, че е служила на войводата. Историци още проучват дали тя е принадлежала действително на Панайот Волов. Ако това се докаже, историческата й стойност значително ще се повиши.

На този етап продължава проучването на сведенията, че пушката е на Панайот Волов и  Историческият музей в Полски Тръмбеш настоява пушката да се върне във военно-историческата експозиция, свързана с живота на войводата. Експертите от сектор "Продажби" в НАП-Русе проучват с великотърновските си колеги как да върнат оръжието на музея.

Панайот Волов е участвал в подготовката на Старозагорското въстание (1875 г.) и след неуспеха му е един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет, сочи историческата справка. Той е определен за главен апостол на Четвърти Панагюрски революционен окръг с помощник Георги Бенковски. След погрома на Априлското въстание в Панагюрище, войводата се бие в Северна България и загива край град Бяла.

Районът на гибелта му и историческите предпоставки потвърждават, че най-вероятно пушката е била личното му оръжие.

#пушка #Панайот Волов #оръжие #исторически музей #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници