Започва националният конкурс „РАЗВИТИЕ“ за непубликуван роман

Започва националният конкурс „РАЗВИТИЕ“ за непубликуван роман
Отдясно наляво: Георги Господинов, доц. Бойко Пенчев, проф. Ивайло Знеполски и Александър Александров, главен мениджър на Корпорация "РАЗВИТИЕ". Снимка: M3 Communications
A A+ A++ A

Започва деветият Национален литературен конкурс "РАЗВИТИЕ" за непубликуван български роман. В него могат да участват както млади български таланти, така и доказани имена от писателската общност.

Тазгодишното жури е в състав – философът и културолог проф. Ивайло Знеполски – председател, известният писател, носител на специалната награда на конкурса „РАЗВИТИЕ“ Георги Господинов (чийто "Естествен роман" преди години е оценен от журито, макар да не печели най-голямата награда) и литературният критик и преподавател доц. Бойко Пенчев. За конкурса се приемат ръкописи в размер до 500 стандартни страници (по 1800 знака) – всеки в три екземпляра на хартия и един на електронен носител (диск или флашка). Задължително условие е текстът да не е публикуван (включително електронно) и да не е даван за печат.

Крайният срок за представяне на ръкописите е 15 септември 2015 г. На З0 ноември 2015 г. журито ще представи 5-те номинирани романа, а на 15 декември 2015 г. на официална церемония ще бъде обявен победителят, който ще получи парична награда в размер от 7000 лв. и кристална статуетка на Корпорация „РАЗВИТИЕ”. Награденият роман ще бъде издаден до 3 месеца след обявяването на резултатите от конкурса. Възможно е журито да предложи за издаване и друг от номинираните романи освен победителя, както се случва с романа "Огледален свят" на Ваня Щерева през 2007 г.

"Това е най-сериозният литературен конкурс в България и със сигурност най-полезният. Конкурсът е толкова хубав, че ми се иска да бях писател, за да можех да участвам в него, но засега това не ми се получава" - увери доц. Бойко Пенчев на пресконференция в четвъртък.

Георги Господинов от своя страна заяви, че очаква над сто романа, за всеки от които членовете на журито са дали дума, че "ще има кратък текст от няколко думи."

"Много е важно този, който пише в България, първо да бъде прочетен," добави авторът.

Проф. Знеполски отбеляза, че не един български писател е направил първите си важни стъпки на литературното поле именно чрез това състезание.

Повече информация за условията може да откриете тук, а всичко ново около конкурса ще бъде достъпно на специална страница във Фейсбук.

Конкурсът започва през 1996 г. През годините негово жури са били хора като Блага Димитрова, Точно Жечев, Валери Стефанов, Алек Попов, проф. Ивайло Знеполски, проф. Боян Биолчев. Благодарение на него "Естествен роман" навлиза в широкия литературен свят, макар да не печели наградата с участието си. Той става причина и книги "Майките" на Теодора Димова да бъда издадени за първи път.

#конкурс #Георги Господинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници