Глоби до 3000 лв., ако няма информация за алергените в менютата

Глоби до 3000 лв., ако няма информация за алергените в менютата
снимка: Flickr.com
A A+ A++ A

Глоби до 3000 лв. Грозят заведенията, които не обозначават алергените в своите менюта. Това стана ясно от думите на директора на агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов в ефира на Би Ти Ви.

Изискването за обозначаване на алергените е от 13 декември 2014 г., когато влезе в сила новият европейски регламент за етикетиране на храните.

По думите на директора повечето ресторантьори вече са изпълнили изискванията, но все пак от агенцията вече са започнали проверки.

"Има заведения, които са изрядни - по-големи, по-утвърдени вериги. Все още обаче има места, в които подобен списък с алергени няма".

Моллов изтъкна, че е бил даден буферен период, в който не са налагани най-тежките глоби, а са се издавали само предписания. За неправилно етикиране първата глоба е от 500 до 1000 лева, а втората – между 1000 и 3000 лева.

"Алергените са например лактозата в млякото, глутенът, рибата също представлява алерген. Те са подробно изброени в едно приложение на Регламент 11/69. Това са зърнените храни, рибата, яйцата, млякото, млечните храни, ядките, соята", уточни Моолов.

Моллов отново обясни, че по регламента всички храни, които съдържат алергени, трябва да бъдат обозначени – на менюто или на видно неизтриваемо място.

По думите му обаче ако самата храна е алерген, примерно ако се предлага риба в едно заведение, тя не трябва специално да се отбелязва като алерген.

#меню #алергени #Агенция за безопасност на храните #Пламен Моллов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници