Тръгна кампанията за безплатно саниране на жилища

Тръгна кампанията за безплатно саниране на жилища
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тръгва кампанията за безплатно саниране на жилищата. От днес стартира подаването на документи по новата програма на Регионалното министерство.

За нея бяха отпуснати 1 милиард лева заем от Българската банка за развитие. Да кандидатстват могат собствениците на панелни жилища.

Принципът за избиране на сградите ще бъде в зависимост от реда на записване. С приоритет ще бъдат първите подали документи.

Ще се финансира укрепването на конструкцията на сградата, смяната на дограмата, изолация на стени и покрив, смяна на щрангове и други енергийно ефективни мерки. Няма да се дават пари за смяна на асансьори.

"Съгласието на всички собственици е основно изискване, защото все пак държавата ще извършва строително-монтажни дейности в техните жилища и е важно собствениците да осигурят достъп до тях. Въпреки, че санирането е безвъзмездно, все пак влизаме в частна собственост". Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков  в ефира на БНТ.

Той призова хората към спокойствие. "Програмата е двугодишна и ще продължи до 2016 г., така че хората ще имат достатъчно време, за да се свържат със собствениците, които са в чужбина и да учредят сдружение", заяви той.
По отношение на цената, която ще се плаща за всеки блок и колко сгради могат да бъдат санирани зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството обясни, че цената ще зависи от енергийния одит и мерките, които трябва да се изпълнят, за всяка отделна сграда, което значи, че за всеки блок ще има различна цена.

Нанков призова гражданите да не се поддават на манипулации, че някой ще им вземе жилищата или ще ги натовари с такси и сметки. "Сдруженията, които се създават за санирането, са само и единствено за целите на програмата и само за нужните на конкретния проект. То няма да има финансови клаузи и вечно правни отношения", заяви още той.

#саниране #кампания #документи #собственици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници