Синдикат: Българите работят много за малко пари

Синдикат: Българите работят много за малко пари
Заплащането, което българските работници получават не съответства на работата, която извършват, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплащането, което българските работници получават не съответства на работата, която извършват, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Българските работници произвеждат повече, отколкото реално получават. Трябва да променим съотношенията. Това, което произвежда икономиката ни се разпределя несправедливо между бизнеса и труда," каза Димитров в разговор с работодатели и синдикати за доходите, предаде БНР.

„Четвърта година са замразени доходите, но частичен успех постигнахме с мръдването на минималната работна заплата," допълни той.

Димитров отбеляза още, че средната производителност на глава от населението в България по данни на Евростат е 44%, толкова е произвел българският работник за миналата година.

От своя страна изпълнителният председател на БСК Божидар Данев заяви, че доходите на населението не отговарят на заплатите.

"Доходите и на парламентаристите не отговарят също на заплатите. Проблемът е дали можем да направим системата, да я изчистим, за да можем да говорим макроикономическите баланси да се коригират спрямо макроикономическите баланси на страните в Европа," каза Данев. По думите му България продължава „да кърпи системата".

„Имаме покачване на работната заплата с 10% в последните години. В ИТ сектора най-много са нараснали заплатите," посочи той и добави, че всички проектантски, инженерски дейности са се изнесли от страната, а България е произвела „супер продукт, за който получава едва 55 евро при 600-700 евро навън".

Социалният министър Тотю Младенов н асвой ред коментира, че минималните заплати са били изостанали много и е трябвало да се компенсират въпреки кризата.

"Оттук нататък на базата на браншовите и колективните трудови договори чрез увеличаването на минималната работна заплата дадохме тласък на плащанията в транспортно ориентираните предприятия, във фармацията, металургията, химията, минната, пивоварната промишленост," заяви Младенов и добави, че ръстът на работните заплати е около 8% от края на миналата и началото на тази година.

Министърът каза също, че новият тип заплащане, който предстои да се въведе за държавните служители, ще позволи увеличаване на заплатите на тези, които са по-добри в своята работа.

#Пламен Димитров #Димитров #президент на КНСБ #КНСБ #Божидар Данев #председател на БСК #Тотю Младенов #социален министър #заплащане #заплата #работници #продуктивност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници