Германия попадна в клопка с победата на СИРИЗА, сочи френски експерт

Германия попадна в клопка с победата на СИРИЗА, сочи френски експерт
A A+ A++ A

Победата на СИРИЗА в Гърция натиква Германия в ъгъла. Това заключение прави на сайта си Жак Сапир, директор френския Център за изследване на индустриализацията. Според него ако Германия реагира твърде рязко на проблема с Гърция, това със сигурност ще разруши еврозоната.

Германия или ще приеме ново преструктуриране на гръцкия дълг и ще се изправи пред аналогични заявки от Португалия, Ирландия, Испания и Италия, или ще заеме неотстъпчива позиция и ще провокира противопоставяне с Гърция, пише Жак Сапир. По думите му в този случай е голям рискът Гърция да напусне еврозоната и да започне един "заразителен процес".

Френският експерт смята, че Германия все още има избор, но това е "избор между две злини".

Германия разбира, че е попаднала в клопка и при всички случаи нейното бъдеще е мрачно, подчертава още още Сапир. "Независимо от решението, което тя ще вземе, Европа, която се явява нещо като немска собственост, ще излезе отслабната от това положение", убеден е специалистът.

В същото време новият гръцки министър Янис Варуфакис обяви, че Атина ще търси "максимално сътрудничество" с международните кредитори, но няма да работи с т. нар. Тройка, досегашните кредитори на страната – Европейската централна банка, Европейският съюз и Международният валутен фонд.

Няма да работим с "комитет, построен на прогнила основа", категоричен е Янис Варуфакис.

Министърът бе на среща с председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум, а следващата седмица му предстоят визити във Великобритания, Франция и Италия.

#СИРИЗА #еврозона #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници