Проф. Мръчков: България се превърна в страна на работещите бедни

Проф. Мръчков: България се превърна в страна на работещите бедни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Бедността е голямата язва на нашето общество, която ни отдалечава от реалната социална държава, каза проф. Васил Мръчков при удостояването му с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ).

Той отбеляза, че

обществото ни е разделено на една малка група много богати и голяма група много бедни хора

"България, за съжаление, се превърна в страна на работещите бедни, които и като работят не смогват да издържат семействата си със заплатите, които получават, каза още той. Години наред живеем в тежък недоимък на средства в общественото и здравното осигуряване, а тези проблеми показват трудностите, с които българската социална държава се сблъсква".

Според професора необходимо е

преосмисляне на целия модел върху, който е изградена философията на осигуряването

у нас.

Той изтъкна, че социалната държава и нейното създаване са предвидени в конституцията от 1991 г. и посочи разпоредбите в основния закон, които дешифрират обобщената формула на социалната държава. Той отбеляза като най-големия порок в недостигането на социалната държава в нашата страна – бедността, и посочи, че по официални данни от 40 до 50 на сто от българските граждани живеят в бедност.

"Българската беднота е голяма - тя е

беднота с 5,8 до 10 пъти по-голяма от европейската"

каза проф. Мръчков.

Той е признат за доайен в областта на трудовото и осигурителното право в СУ. Преподава задължителните учебни дисциплини "Трудово право" и "Осигурително право". Създател и първи преподавател в дисциплината "Международно трудово право". Автор е на пет учебника, десет монографии, десет коментара и практически ръководства, 34 студии, 207 статии, 19 рецензии и информации, и десетки научно-популярни публикации на български, английски, испански, полски, руски и френски език.

Автор е на първия след 1957 г. български учебник по трудово право

на първия български учебник по осигурително право и на първия и единствен досега учебник по международно трудово право.

Работил е в Комитета по правата на човека на ООН, в Административния съвет на Международната организация на труда и Международната асоциация по трудово право и обществено осигуряване.

#бедност #право

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници