Европейската комисия ни мъмри за съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност

Европейската комисия ни мъмри за съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност
A A+ A++ A

България има бавен напредък по отношение на правосъдните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност, се казва в Доклада на Европейската комисия.

Като причина за това се посочва

политическата нестабилност в страната през последната година:

"Фактът, че в периода, обхванат от този доклад, управляваха три правителства, както и безизходното политическо положение, определено са допринесли за липсата на решителност спрямо реформите".

Комисията не пропуска да отбележи и че в момента се предприемат стъпки за подобряването на съдебната система: "Настоящото правителство предприе важна стъпка като прие стратегия за правосъдни реформи с впечатляваща прецизност".

Докладът съветва

реформите да бъдат разглеждани като "политически приоритет"

и създаването на усещането, че тези проблеми са на първо място в дневния ред на страната.

Комисията призовава България да предприеме мерки в редица области.Относно независимостта, отговорността и целостта на съдебната система докладът препоръчва да се следва курс на реформи в организацията на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и подготвянето на процедури за изборът на нов такъв.

България трябва да приложи и конкретни стандарти за прозрачността и качествата на назначенията в съдебната система, както и да подобри сигурността на системата за случайно разпределение на дела.

Реформите, които трябва да бъдат предприети, съдържат в себе си основата за по-нататъшна работа. Съветът е

да бъде приета нова съдебна стратегия

както и да се обърне внимание на "критични места" в Наказателния кодекс , които имат спешна нужда от подобрение, което ще помогне с борбата с корупцията и организираната престъпност.

Посочва, че ВСС е предприел някои "важни управленски стъпки", които обаче трябва да бъдат продължени.

По отношение на корупцията докладът препоръчва една институция да бъде натоварена с координацията и прилагането на антикорупционните дейности. Също така

трябва да съществува национална антикорупционна стратегия

и да може да се подсили капацитетът на прокуратурата да преследва случаи на корупция по високите етажи на властта, както и след това да се засили наблюдението върху подобни дела и тяхното бързо решаване.

Комисията посочва, че организираната престъпност остава ресор, където все още има голям брой незавършени дела и малко примери за напредък. Отбелязва се, че трябва да се създадат необходимите условия Специализираният съд за борба с организираната престъпност да може да се съсредоточи върху по-сложни и специализирани случаи.

Трябва да се предприемат и мерки за гарантирането, че високопоставени обществени фигури, срещу които е започнало преследване, няма да се укрият от правосъдието или да успеят да скрият незаконно придобито имущество преди окончателната си присъда.

#напредък #ЕК #Европейската комисия #доклад #съдебна система #корупция #реформи #политическа нестабилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »