Европейската комисия: България напредва, но не е достатъчно

Европейската комисия: България напредва, но не е достатъчно
A A+ A++ A

България е постигнала известен напредък, но въпреки това той не е достатъчен. Развитието все още е крехко, а общественото доверие е подкопано.

Това се казва в доклада на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка, който се публикува на всеки две години.

В документа се посочва, че от последния доклад от юли 2012 г. страната ни е постигнала напредък в подобряване на процедурите за назначаване.

Изтъкват се и други "полезни управленски стъпки, предприети в прокуратурата и съдебната власт". Въпреки това, ЕК обобщава, че като цяло напредъкът е недостатъчен, а доверието е подкопано заради бягството на лидери на организираната престъпност от правосъдната система, както и поредица разкрития за политически влияния в съдебната система.

Констатира се също така, че все още има много малко случаи на организирана престъпност и корупция, които са приключили с присъди.

Корупцията продължава да бъде сериозен проблем в България

се посочва в доклада.

В неотдавнашно проучване на Евробарометър почти всички анкетирани в България определиха корупцията (97%) като важен проблем.

ОТ ЕК критикуват частичната концепция за борба с корупцията, недостатъчното използване на оценка на риска, както и липсата на мониторинг.

Публичната администрация не разполага с цялостна система за задължително наблюдение на антикорупционни дейности.

Обществените поръчки се определят като "високорискова област"

по отношение на корупцията. Системите за проверка на процедурите могат да бъдат засилени, препоръчват от Брюксел.

ОТ ЕК очакват законодателни промени по отношение на конфликта на интереси. Ефективното съдебно преследване и окончателните присъди са централни теми за ефективността на всяка стратегия за борба с корупцията, отбелязват още от еврокомисията.

Според доклада положителни стъпки са предприети в Главна прокуратура, приела за приоритет борбата с корупцията. Увеличен е броя на образуваните дела за корупция, като някои са срещу лица, заемащи постове на високо равнище. Като друг проблем се открояват остарелите правила в Наказателния кодекс в областта на корупцията и търговията с влияние. Трябват бързи изменения на Кодекса в тази област, констатират още от ЕК.

#доклад #Европейската комисия #ЕК #напредък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"