И Плевен обяви грипна епидемия, учениците във ваканция

И Плевен обяви грипна епидемия, учениците във ваканция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След Бургас, и в Плевен вече е обявена грипна епидемия, съобщават от Регионалната здравна инспекция. От 26 януари, понеделник, до 30 януари, петък, се прекратяват учебните занятия в областта. Причината е достигане на очакваното епидемично ниво на заболяемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ).

Забраняват се масовитe и обществени мероприятия, както и провеждане на организирани мероприятия в детските, учебни и социални заведения. Прекратяват се плановите операции в лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Плевен. Взето е решение за разширяване на легловия капацитет на вътрешните и детски отделения в лечебните заведения за болнична помощ, с оглед приемането на насочените за хоспитализиране пациенти с грип и/или усложнения.

Сред противоепидемичните мерки са още: преустановяване на свижданията и засилване на мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и ОРЗ в лечебните заведения за болнична помощ; преустановяване дейността на женските и детските консултации. Преустановява се и извършването на профилактичните прегледи и имунизации.

Детските заведения ще работят с режим „филтър", като заболелите няма да бъдат допускани. Болните от грип и остри респираторни заболявания ще бъдат обслужвани по домовете от джипитата.

Припомняме, че училищата в Бургас затвориха врати този понеделник (19 януари). Грипна епидемия беше обявена на територията на цялата област, след като бяха отчетени данни за рязък скок на болните през почивните дни. От понеделник (26 януари) обаче в морския град учениците се връщат в класните стаи, но епидемията остава.

#грип #епидемия #Плевен #Бургас #ваканция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници