Край на грипната ваканция в Бургаско, епидемията остава

Край на грипната ваканция в Бургаско, епидемията остава
A A+ A++ A

В Бургаско грипната ваканция е към края си, защото учениците започват занятия още в понеделник (26 януари). Епидемията в морския град обаче остава. Лекари и медицински сестри ще следят стриктно здравословното състояние на учениците. Във ваканция по болест остават само децата в Карнобат.

Припомняме, че училищата в Бургас затвориха врати този понеделник (19 януари). Грипна епидемия беше обявена на територията на цялата област, след като бяха отчетени данни за рязък скок на болните през почивните дни.

От началото на седмицата до днешния петък има регистрирани 335 заболели на население от 10 хиляди души, което е ръст в статистиката в сравнение с миналата седмица, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Данните в училищата на територията на общините Руен, Сунгурларе и Созопол обаче показват сравнително нисък процент на заболели в рамките на от 9 до 20%. Възрастовият профил на заболелите от грип в Бургас обаче е изместен.

От регионалната инспекция уточняват, че 90% от изследванията в амбулаторията са с доказан щам на тексаския грип. Хоспитализирани са голям брой болни с усложнения на дихателните функции най-често при диабетици и хора с хронични заболявания. Повишен е броят на младите хора с тежка пневмония.

Детските градини продължават да работят с режим на "засилен филтър", който ограничава достъпа на родители и външни лица. Такъв режим ще има и в училищата. От Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания апелират към гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер. Кризисният щаб остава на разположение да бъде свикан наново.

#грип #епидемия #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници