Най-добрите български изобретения получиха награди

Най-добрите български изобретения получиха награди
Изобретателите на годината Снимка: Патентно ведомство
A A+ A++ A

Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите наградиха изобретения, свързани със здравето на човека и природата и със сигурността и индустрията на тазгодишната церемония „Изобретател на годината” – 2014.

Номинациите са в три категории: химия и биотехнологии, електротехника и електроника, машиностроене и строителство.

За номинациите се състезаваха 66 патента, издадени през 2013 г. Девет от тях – по три в категория, бяха номинирани като най-значими.

Победителите са:

Владко Панайотов и Маринела Панайотова за три техни изобретения в категория „Химия и биотехнологии”: Методи за очистване на отработили газове от вредни емисии и Метод и устройство за третиране на металургични и флотационни отпадъци и бедни руди на цветни метали. И трите изобретения имат висок екологичен и икономически ефект. Те превръщат вредните емисии в нетоксични продукти, пестят енергия и намаляват разходи.

В категория „Електротехника и електроника“ наградата бе присъдена на Чавдар Руменин и Сия Лозанова за 10 патента за сензори на Хол. Изобретенията на екипа са приложими навсякъде, където има магнитно поле – от нарушенията в структурата на хемоглобина в резултат на ебола и HIV вирус, през системите за сигурност в къщата и автомобила, интелигентната пералня, климатик и печка, роботите за антитероризъм. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката.

Принос за индустрията имат наградените 3 изобретения в категория „Машиностроене и строителство“ на Лъчезар Стоев и Стоян Христов. Те са за Метод и машина за шлифоване на стъпални валове, Метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини, Люнет за надлъжно шлифоване. С тях се постига висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.

В категория „Иновативна фирма на годината” бе наградена „КЕИТ“ ООД. Дружеството създава високи и нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър продукти, стоки и документи. През 2013 г. компанията е получила 2 патента – за „Метод за защита и проверка на оригиналността на продукти” и за „Шифрирана маркировка и метод за защита, проверка и удостоверяване на оригиналността на продукти”.

#Патентното ведомство #изобретения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници