Лекари заплашиха с оставки, ако НС гласува вот на недоверие на Москов

Лекари заплашиха с оставки, ако НС гласува вот на недоверие на Москов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лекари от центровете за спешна помощ в страната заплашиха да си подадат оставките, ако мине исканият вот на недоверие за министъра на здравеопазването Петър Москов.

„Ако гласувате вот на недоверие на министър Петър Москов, подгответе се и за последствията от оставките на всички обругани, псувани и бити спешни медици. Ние нямаме какво да губим”, заявиха в декларация до председателя на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева спешните медици.

Причината за острата реакция на лекарите е поисканата във вторник от ДПС оставка на Москов заради разминаване в данните за случаите за нападения над лекари.

Медиците припомнят, че регистрираните нападения над спешни екипи през изминалата година са 227, а през 2013 г. са отчетени 147 нападения.

„Ако ни попитате, ще разказваме с часове за болката, за обидата, за унижението. Ако ни попитате, ще ви обясним защо има разминаване между броя регистрирани нападения в МЗ и в МВР. Длъжни сме да пишем рапорти до преките си началници и така МЗ има реалната картина на саморазправата с нас. Жалбите до МВР се подават по желание, персонално и най-често разходите по съдебните процеси са за наша сметка”, обясняват медиците.

Лекарите обясняват още, че не подават жалби, защото не вярват в правораздавателната система, а и защото се страхуват, че в малкия град всички се познават и саморазправата ще продължи извън работното им място.

"Убедени сме, че няма български политик или депутат, който да влезе в махалите без охрана. Но част от Вас побързаха да нарекат "дискриминационни" и "расистки" опитите на министър Москов да ни осигури безопасност в махалите. За разлика от Вас, ние прекарваме часове в махалите по всяко време на годината и денонощието", пишат в декларацията си медиците.

#оставки #лекари #Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници