Награждаваният и хулен "Левиатан" идва в България

Награждаваният и хулен "Левиатан" идва в България
Сцена от филма "Левиатан"
A A+ A++ A

След триумфа си на наградите „Златен глобус” (отличен като най-добър чуждестранен филм), и чудесното представяне на най-престижните международни кинофоруми - приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм - новият руски филмов шедьовър „Левиатан“ ще зарадва и българската публика по време на София филм фест.

Лентата на Андрей Звягинцев е авторска интерпретация на историята на библейския Йов, разказана чрез сюжет от съвременна Русия и препратка към политическия анализ на знаменития английски философ Томас Хобс. Главният герой Николай (Алексей Серебряков) заедно с жена си Лилия (Елена Лядова) живеe в малък северен град край Баренцово море и има автосервиз. Когато кметът на града се опитва да събори къщата и да конфискува имуществото му, Коля моли за помощ свой стар приятел, адвокат в Москва. В малкия град юристът се сблъсква с произвола на местните бюрократи и представителите на руската православна църква. Страстите се разгорещяват и събитията излизат извън контрол...

„Сценарият беше много повлиян от пейзажа – разказва за работата си по филма Андрей Звягинцев. – Всичко тръгна от едно американско произшествие, борбата на обикновен занаятчия срещу мощна промишлена компания и администрацията. Този самотен и отчаян бунт на обикновения човек, на когото властта пречи да живее, ме порази".

Въпреки наградите, атаките срещу филма от страна на руските медии не спират. Нещо повече - висшият член на партията "Единна Русия" Виталий Милонов нарече филма "набор от русофобски стереотипи" и публично призова премиера Дмитрий Медведев да поиска да се върнат на бюджета парите, похарчени за продукцията.

Православни обществени фигури намират "Левиатан" за обида към Руската православна църква и подготвят жалба до министъра на културата да откаже на номинирания за "Оскар" филм разрешение за прожекции.

#Андрей Звягинцев #Левиатан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници