Шефът на НЗОК: В новия бюджет не достигат пари за онкоболните

Шефът на НЗОК: В новия бюджет не достигат пари за онкоболните
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шефът на НЗОК Румяна Тодорова алармира, че в новия бюджет за здраве средствата за аптеките и за онколекарствата няма да достигнат, тъй като са заложени с дефицит. Именно заради това от НЗОК се надяват да бъдат договорени отстъпки от въпросните лекарства, за да не се стигне до липсата им. 

След първото заседание на Надзорния съвет за тази година стана ясно също, че се очаква да бъдат намалени цените на някои клинични пътеки. По думите на Тодорова, при положение, че има записани текстове, че ще се намаляват цените на пътеките, не може да се говори за надлимит.

Тя посочи още, че НЗОК наистина разчита на всички нормативни промени, които ще настъпят, договарянето на отстъпки с фармацевтичните компании, така че дефицитът за онкоболните да бъде свит максимално.

Председателят на НЗОК обяви още, че от март до края на годината болниците в страната ще получат по 90% от това, което са похарчили през съответните месеци от миналата година. Никакви средства, изхарчени в повече от планираното, няма да бъдат възстановени. Шефката на Здравната каса обясни, че това е заложено в новите методики за финансирането на лечебните заведения. Те трябва да влязат в сила до края на февруари.

Надзорът в понеделник е разблокирал 190 млн. лева от оперативния резерв на касата. С тях НЗОК трябва да плаща на болниците до влизането в сила на новите методики.

„Не може от 137 млн. лева в първите 3-4 месеца изведнъж октомври месец да се стигне до 168 млн. лева", смята шефката на НЗОК. Според нея не са виновни болниците, а правилата на играта. По думите й, след като правилата допускат такива хоспитализации, значи работата не е свършена на друго ниво. Д-р Румяна Тодорова е категорична, че трябва да се преразгледат пакетите и алгоритмите на клиничните пътеки. Тя е убедена, че страшно много неща могат да излязат в извънболничната помощ и да струват други пари.

#Румяна Тодорова #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници