Смърт отново в асансьорна шахта - докога?

Смърт отново в асансьорна шахта - докога?
A A+ A++ A

Мъж полетя в асансьорна шахта от 14-ия етаж и загина на място, съобщи МВР. Инцидентът е станал малко след 21 ч. в столичния квартал Сердика, в блок 21.

Тялото му вече е извадено от екипи на пожарната.

Според  първоначалните данни мъжът е отворил вратата на съоръжението на 14-ия етаж, като решил, че асансьорът е там. Той обаче бил на 15-ия етаж.

Предстои да се изясни защо вратата на асансьора се е отворила при положение, че съоръжението не е било на етажа.

По случая се води разследване.

Хората от блока разказаха пред екип на Нова ТВ, че асансьорът сутринта заял, но не се разбрало защо. Районът до късно през нощта беше отцепен, а полицията извършваше оглед на мястото на инцидента.

Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, коментира случая:

"За съжаление много по-често се случват такива трагедии. От много години предупреждаваме, че те ще се случват, ако продължава по същия начин.

Това е едно старо наследство от 20-30 години и благодарение на престъпното предишно ръководство на ДАМТН и на Инспекцията за държавен и технически надзор се стигна до тук.

Новото ръководство на агенцията се опитва да излезе от това положение, но не става с магическа пръчка. Абсолютно отговорно заявявам, че държавата в лицето на регионалното министерство не си мърда пръста да се направи каквото и да било".

"Асансьорите са стари, абсолютно амортизирани и заедно със санирането на сградите трябва да започне и тяхната подмяна. Министър Лиляна Павлова обаче е противник на това нещо и по този начин няма да се осигури сигурността на хората", допълни Маринков.

Това е пореден инцидент, при който асансьор взема човешка жертва.

На 19 октомври 53-годишен мъж намери смъртта си, падайки в шахтата на асансьор в блок в столичния квартал Гео Милев.

Два месеца по-рано при пропадане на асансьор на бул. "Цариградско шосе", отново в София, почина 49-годишна жена, а друга пострада сериозно.

През ноември мъж падна в асансьорна шахта в хотел във Велинград. Той беше в тежко състояние – с увредени лумбални прешлени, както и счупвания на тазобедрената става и краката, но за щастие без опасност за живота.

Жена и дете на една годинка паднаха в асансьорна шахта в поликлиника в Бургас. 51-годишната жена отворила вратата на асансьора на третия етаж и бутайки пред себе си количка с внучето си се опитала да влезе в кабината. Вместо това обаче полетяла в асансьорната шахта, падайки на тавана на асансьора. Впоследствие жената изпадна в кома, а детето се размина без наранявания.

И случая в "Майчин дом" в София: болничен асансьор с 12 души пропадна. Тогава в него имаше девет бременни жени. За щастие тогава жертви нямаше.

#асансьор #мъж #загина #Сердика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници