Нов дълг от 12 млн. евро разколеба купувача на „ГОРУБСО“

Нов дълг от 12 млн. евро разколеба купувача на „ГОРУБСО“
Аз съм притеснен за самата сделка. Ако не се случи сделката в срок, след това процедурата не е в полза на работещите там хора, каза министър Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови задължения от 12 млн. евро на „ГОРУБСО–Мадан“, разкрити в четвъртък, са разколебали евентуалния купувач на дружеството.

„Тези 12 милиона не са задължения, а някаква форма на поръчителство, което е някакъв вид тежест. Това, разбира се, разколеба купувача и „ГОРУБСО–Мадан" за съжаление все още няма нов собственик“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНТ.

Министърът уточни, че приоритет е осигуряването на работните заплати на работниците.

Миньорите в Мадан и Кърджали протестират от 1 март заради неизплатени заплати. Те настояват за прекратяване на концесията на компанията „Интертръст холдинг“, собственост на Валентин Захариев.

След като в предприятието бяха установени редица нарушения на трудовото законодателство, а освен към работниците, се оказа, че дружеството има задължения и към държавата за осигуровки, икономическото министерство даде 30-дневен срок на концесионера за справяне със ситуацията, преди да намери нов собственик за „ГОРУБСО–Мадан“.

„Аз съм притеснен за самата сделка. Ако не се случи сделката в срок, след това процедурата не е в полза на работещите там хора. Най-добрата развръзка е да се случи някакъв вид сделка, за да може работниците да не остават без работа“, коментира министър Добрев, който зае поста в сряда след оставката на Трайчо Трайков от миналия петък.

Делян Добрев каза още, че с финансовия министър Симеон Дянков вече мислят върху варианти за промени в закона за концесиите. Според него държавата трябва да гарантира оттук нататък да не се дават концесии на концесионери, които не са доказали, че са достатъчно отговорни.

Относно проекта за АЕЦ „Белене“ Делян Добрев се ангажира до две седмици да бъде представен ясен план за стратегията на България, като решението ще бъде взето прозрачно след дебати, а не еднолично от правителството.

„Решението за АЕЦ „Белене“ трябва да е прагматично“, категоричен е икономическият министър.

По думите му, трябва да се прецени колко ще струва новата атомна централа и дали в региона ще има търсене на произведената от нея енергия след 7-8 години.

За преговорите с „Газпром“ за цените на руския газ и дали оттеглянето ни от проекта АЕЦ „Белене“ ще окажат негативно влияние върху преговорите Добрев каза, че вземането на подобно решение сигурно няма да се хареса на руската страна, но „ние се съобразяваме с националния интерес“.

#„Газпром“ #АЕЦ „Белене“ #Симеон Дянков #Закон за концесиите #концесионер #концесия #Валентин Захариев #„Интертръст холдинг“ #Трайчо Трайков #Делян Добрев #Кърджали #Мадан #ГОРУБСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"